Разпадът на Европа

22:44, 16 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

,,Контролираното разпадане“ на ЕС се превръща в една от ключовите цели на ,,Алтернатива за Германия“. Крайнодясната партия планира да заложи това в програмата си за предстоящите европейски избори, като нейният лидер Тино Хрупала определя унгарския премиер Виктор Орбан като един от основните си съюзници.

Предложението на ,,Алтернатива за Германия“ е част от изборен манифест на партията за ЕС, който предстои да бъде ратифициран по време на партийна конференция, планирана за 29 юли. В интервю партийният лидер Тино Хрупала заявява, че партията му настоява за ,,рестартиране на Европа“. Според него това ще позволи да се използва потенциала на националните държави, което впоследствие да осигури възможност за възобновяване на отношенията на изток.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Filip Singer

Тино Хрупала също така твърди, че Европейският съюз си присвоява национални компетенции, а в същото време няма способностите да замени националната държава. Той посочва санкциите срещу Русия като отличен пример за действие, което всъщност не е в интерес на гражданите. Затова ,,Алтернатива за Германия“ предлага ЕС да бъде заменен с нов вид европейска икономическа общност, която да се основава на интересите на ,,лига от европейски нации“.

Защо ни е важно?

Силният възход на крайната десница постепенно се превръща в сериозна заплаха за политическата класа в Германия. Нарастващата подкрепа за нея предизвиква притеснения поради предстоящите регионални избори и по-широко безпокойство от страна на десницата в Европа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Filip Singer

Взимайки предвид болезнената крайнодясна история на Германия, политици и експерти в Берлин се опасяват, че при настоящата международна обстановка ,,Алтернатива за Германия“ може да набере допълнително скорост.

В по-широк план, възходът на дясно-популистката партия в най-голямата икономика на Европа служи като знак за това как икономическите проблеми и високите нива на инфлация, както и скъпоструващото въвеждане на  зелени политики, могат да стимулират популизма и появата на антисистмни партии. И все пак, възходът на крайната десница в Германия се разглежда като особено бърз. А в светлината на германската история на нацистки фашизъм, той привлича още повече внимание. Партията предлага място, на което десните нагласи и широкото недоволство от останалите политически представители да се съберат.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Hannibal Hanschke

Настоящето предложение на ,, Алтернатива за Германия“  на практика би довело до излизане на Германия от ЕС. Въпреки това проучвания на нагласите все още посочват, че няма опасност това скоро да се случи, но пък може да се твърди, че се наблюдава срив в доверието на германците в съюза. В продължение на много години политическите елити в Берлин приемат обществената подкрепа към ЕС за даденост. Но въпреки появата на предупредителни знаци, институциите не успяват да предотвратят постепенното потегляне на най-многолюдната държава-членка на ЕС в националистическа посока.

Въпреки предложението на германската десница, все още не може да се твърди, че върху Европа може да бъде приложен подход на ,,контролирано разпадане“. Но има сериозни основания да се смята, че ЕС в момента се намира в системна криза. С настъпването на Брекзит, беше узаконено немислимото – държавите членки да могат да напуснат. Същевременно представата за лидерство на съюза се размива.

Водещите актьори в европейската сага – Франция, Германия и понякога Италия – сега са принудени да се изправят пред собствените си вътрешни конфликти, които ги отклонява от традиционната им роля в ръководенето и оформянето на Европа политически.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Filip Singer

Национализмът винаги е бил характерна черта в политическия спектър на Европа, но въпреки това, тази тенденция напоследък бележи бум. Отчасти гласоподавателите се разочароват от политическата върхушка, но също така предпочитанията им се изострят най-много поради глобализацията, имиграцията и размиването на националните идентичности с тази на Европейския съюз.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:33, 17 юли 23

Най-после една смислена и реалистична статия.Истината е,че заради некадърността на сегашните така наречени лидери на ЕС той наистина се превърна в чиста диктатура,което накара обикновените граждани да намразят ЕС независимо,че първоначалната идея е прекрасна.Наистина е време за рестартиране на националните държави.Според изчисленията на астролозите до края на 2024 година ще се смени целия политически елит на Европа.Отидоха си Борис Джонсън,Рюте,сега е ред на Шолц и след това на най-голямата вреда за иначе блестящата идеяЕС-Урсула.Неслучайно в Германия имаше вече 2опита за преврат,които бяха замазани под предтекст,че са терористи Или както е казал един умен човек-Не е добре за стадото,когато овчарят е също овца........Който не е чел 1984 на Оруел просто да погледне безумието ,наречено ЕС-2023.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама