Отново Тръмп

04:28, 11 юли 23 / Политика Шрифт:
Станислав Бояджиев

Доналд Тръмп е обвинен. Отново. Този път на федерално ниво. За нарушаване на Закона за шпионажа и застрашаване сигурността на САЩ. Конкретната причина е задържане и боравене със секретни документи. Разследващите предположиха и активност от страна на Тръмп за подкопаване усилията на властите да получат обратно въпросните документи.

Изглежда, подобно на диктаторите, Доналд Тръмп трудно отделя представата за своята личност, от тази за държавата. Ето защо подписаните - както заяви със закръглен поглед - от него документи, докато е изпълнявал длъжността си като президент на САЩ, той счита за свои.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/US District Court

Два пъти обект на импийчмънтът. Два пъти обвинен че отрича резултатите от изборите, които загуби. Човекът, който подбуди атаката срещу Капитолия и който бе осъден да заплати обезщетение от пет милиона долара за сексуално посегателство. Политикът с множество водени срещу него съдебни разследвания, включително и за намеса в избори, доминира днес в една от двете най-големи партии в САЩ - Републиканската.

Когато през ноември миналата година Доналд Тръмп обяви, че отново ще се кандидатира за президент през 2024 г., веднага се озова начело на социологическите проучвания при въпроса кого предпочитат републиканците.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CJ Gunther 

Противниците му веднага започнаха да припомнят негови минали грехове, но най-сериозен противник се оказа правосъдната система на САЩ. Изправен бе срещу обвинения за съхраняване на секретни документи и възпрепятстване на правосъдието. Подобни случаи, отнасящи се до някой друг кандидат за президент, биха били напълно достатъчни, за да сложат край на политическата му кариера.

Но не и на суперзвездата Тръмп.

От сцената, при многобройните си срещи с избиратели, бившият президент всеки път успява да обърне обвиненията в своя полза. Краткия епизод с подкупа и заплахите, към актрисата във филми за възрастни Сторми Даниълс например, бе преодолян от адвокатите му с лекота. Както при този случай, така и у нас, с неофашистката партия "Възраждане", властите са изправени пред дилемата дали да продължат с обвиненията или да ги смекчат. Последното - като превенция към нарастващия брой привърженици.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CJ Gunther 

Засега, каквито и опити да се предприемат, Тръмп си остава фаворит за републиканците.

Тук, в Европа, гледаме на бившия президент като на дългогодишен почитател на Владимир Путин. Все пак кандидатът на републиканската партия призна, че руският диктатор бил "донякъде отслабен" от прекратения опит за бунт. Американецът зае позата на миротворец и заяви в интервю пред Ройтерс: "Искам хората да спрат да умират, заради тази нелепа война".  Желанието му бе придружено с предположение, че Украйна може би трябва да отстъпи част от територията си, за да спре войната. Мисли, че "най-голямото нещо, което САЩ трябва да направят в момента, е да постигнат мир - да съберат Русия и Украйна и да постигнат мир". По отношение на военните престъпления не било нужно да се повдига въпрос, защото щяло да попречи за "постигането на мир".

Същата позиция Тръмп зае по отношение на Тайван, който Китай счита за свой остров. Не каза, че САЩ биха прибегнали до военна намеса за защита независимостта на високотехнологичната държава, ако той е президент. "Не говоря за това. И причината да не го правя е, че би навредило на преговорната ми позиция" - продължава той.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Michael Reynolds

Въпреки че Тръмп остава най-сериозният претендент за републиканската номинация и вече започна кампания, той продължава да се сблъсква със сериозни правни проблеми, включително федерални обвинения за възпрепятстване на правосъдието и нарушаване на Закона за шпионажа. И обвиненията не са от вчера.

Миналото му също утежнява ситуацията. Още преди години бе обвинен, този път не от правосъдната система, а от журналист на New York Times, че взаимодействието му като президент с президента на Руската федерация Владимир Путин е нарушение на клетвата му при встъпване в най-високата длъжност в САЩ.

Бивш директор на ЦРУ също бе краен и заяви, че представянето на президента "се издига до и надвишава прага на най-високи престъпления и нарушения". Иначе казано, нищо друго освен предателство. Анализатори постоянно го определят като протекционист, националист, крайнодесен популист и авторитарен президент. Чу се и за "държавна измяна". 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Michael Klimentiev 

Всичко това доведе до ситуацията на 18 декември 2019 г., при която Камарата на представителите гласува импийчмънт за Тръмп, по обвинения за злоупотреба с власт и възпрепятстване работата в Конгреса. Това го направи едва третия президент в историята на САЩ, срещу когото е стартирала процедура по отстраняването му. Републиканските законодатели тогава успяха да го оправдаят с гласуване, въпреки че през 2018 г. в Хелзинки, бяха свидетели на нещо немислимо - американският президент, стоящ до лидера на враждебна сила - Русия, критикуващ собствените си разузнавателни агенции.
 
Сега тази личност с уникална прическа отново има амбиции да влезе в Белия дом като стопанин. И амбицията му се подкрепя от милиони граждани на САЩ.

Защо?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Michael Reynolds

Въпреки препятствията, които правосъдната система поставя по пътя му, Доналд Тръмп успява да изгради разказ около себе си, в който той е главна жертва, дори мъченик, с когото неговият електорат може да се идентифицира. Това е от една страна, а от друга е представата за всепобеждаващия супергерой.

От гледна точка на правителствата в Европа, нов президентски мандат за Тръмп ще е крайно обезпокояващ и нежелан предвид войната в Украйна. Предстои да научим, какво ще решат американските избиратели. Макар че Джордж Бърнард Шоу може би го е казал най-добре: "Ние ставаме мъдри не от припомнянето на нашето минало, а от отговорността за нашето бъдеще".

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Carina Mask

 

 

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 08:33, 11 юли 23

Факта,че американските граждани го харесват е най-важният всъщност,той работи за гражданите ,а не за военно-промишления комплекс.А опитите да бъде отстранен по всякакъв начин само му помага.Странно как великата демокрация си затвори очите за далаверите на баща и син Байдън в Украйна,а преследва яростно само Тръмп.Много интересно каква песен ще запеят западняците ако той стане президент и прекрати войната .Най-добре САЩ да си признаят,че изгубиха безсмислената война с Путин,както загубиха Виетнам,Сирия,Либия,Афганистан и да преговарят,докато не е станало късно .Още повече,че срещу тях и запада стоят и Китай,Индия,ОАЕ,Бразилия,Африка,а това е 2/3от света.....

2 Анонимен 06:49, 13 юли 23

Друго е факт, както личи от приетите вече със смазващо мнозинство резолюции срещу Русия в ООН. Преговори с Русия и особено с Путин няма да има, докато Украйна не си върне контрола върху международно признатите си граници. Глупости като "САЩ да си признаят,че изгубиха безсмислената война с Путин" са индикация, че някои сред нас считат Путин за Русия.... или обратното?... Да не говорим, че не САЩ нападнаха Русия на територията на Украйна, нали! :)

3 Анонимен 18:23, 13 юли 23

Ако ще гледаме фактите-да ги погледнем Във Вилнюс американците и запада казаха на Зеленски- вие се бийте с руснаците и умирайте,а ние няма да се бием с тях.Ние само ще гледаме отстрани щото ни е страх Путин да не натисне копчето.Ако спечелите,ще влезете в НАТО,ако не спечелите,ние ще си поделим Украйна с руснаците а вие ще сте прецаканите,Е това са изроди......

4 Орлин 07:10, 18 яну 24

Този неграмотен текст, сглобен от материали на левите медии (вижте само подигравателните илюстрации!) само показва ниската информираност на автора.
- Обвиненията от 2016-та, че Тръмп е пионка на РУсия се оказаха фалшиви.
- Обвиненията, че бил организирал бунт също са фалшиви - не случайно демократите не смеят да отидат на съд, а само устроиха политически трибунал в Конгреса, докато имаха мнозинство
- Обвиненията, че е задържал секретни документи са съвсем глупави, защото като президент той има право да ги съхрани - и да премахне грифа "секретно". Конфуз се получи, когато огромни купища със секретни документи бяха намерени в дома и в офиси на Джо Байдън - изнесени там от години, когато той е бил сенатор или вицепрезединт. Като такъв, той НЕ Е имал право да ги изнася и съхранява. Затова и по този въпрос не се шуми вече. Но българските "анализатори" не са разбрали. И разбира се, текстът не споменава и дума.
Уважаеми авторе, вие сигурно сте добър човек, и поддържник на демокрацията. Но сте потънал в заблуди. Излезте от топлата вана на левите медии и погледнете Wall Street Journal, Forbes, Fox и други, малко по-обективни издания.
За да не се излагате.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама