Отблъскването на миротворците на ООН

06:01, 22 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Призвани да помагат на страните да се ориентират по трудния път от конфликт към мир, мироопазващите сили на ООН са призовани да напуснат незабавно, борещата се от десетилетия с ислямския бунт, Мали.

В реч пред Съвета за сигурност на ООН, външният министър на западноафриканската страна Абдулайе Диоп заявява, че мисията на ООН не успява да отговори на нуждите от сигурност на малийците.

Искането идва в момент, в който Съвета за сигурност трябва да преразгледа мандата на мисията, който изтича на 30 юни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yuri Kadobnov

През последните месеци правителството на Мали умишлено ограничава способността на мироопазващите сили да действат, което принуждава страни като Бенин, Германия, Швеция, Кот д’Ивоар и Обединеното кралство преждевременно да обявят изтеглянето на войските си.

Мисията на ООН, известна като MINUSMA, е затруднена да извършва своите въздушни операции, откакто управляващата хунта обединява сили с руския военен изпълнител  Wagner Group. Това ограничава ефективността на опитите за овладяване на ислямисткия бунт от 2012г.

От 2013г. контингентът на ООН се състои от 15 000 души, което превръща това в една от най-опасните мисии на ОНН в света. Оттогава в страната са убити най-малко 170 миротворци.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Hadama Diakite

След два преврата, Мали се управлява от военна хунта, оглавявана от полковник Асими Гойта. Откакто той поема контрола над държавата отношенията ѝ с международната общност стават все по-напрегнати.

Защо ни е важно?

Въпреки че все още не е ясно колко бързо силите на ООН могат да напуснат Мали, когато го направят страната ще разполага само с 1000 войници от ,,Вагнер“. Тяхната мощ трябва да се противопоставя на ,,Ислямска държава“ и Ал-Кайда. А през последните години екстремистите са убили хиляди цивилни и войници, получавайки контрол над големи участъци в пустинята.

И все пак мисията MINUSMA продължава да играе значителна роля в Мали.

С бюджет от 1 милиард долара, тя създава работни места за хиляди и осигурява подкрепа за облагородяване на местната инфраструктура. Например изгражда улични светлини и полицейски участъци. Също така подпомага организирането на референдум за въвеждането на конституционни промени, които да проправят път към провеждането на президентски избори в страната догодина. Но най-важното е, че до момента координира мирните преговори между съперничещи си военни групировки.

Затова изтеглянето на миротворците ще се превърне в значителна предпоставка за подновяване на насилието.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Hadama Diakite

Разногласията между управляващите и миротворците позволява на екстремистките групи да разширяват обсега си. И докато все повече територии в Мали попадат под контрола на бунтовниците, миграционните процеси в региона на Западна Африка постепенно се превръщат в хуманитарна криза.

Всичко това неизбежно ще върне необходимостта от миротворци в района.

Защото правителството в Мали отчаяно се опитва да се задържи на власт, но колкото повече продължава бунтът, толкова по-видима става ерозията на държавната власт.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mohamed Messara

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:45, 22 юни 23

Това е чисто самоунищожение. Независимо чий интерес е заложен, това ще унищожи тази държава

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама