Помощ по китайски

06:53, 16 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В борбата за глобално надмощие, Пекин си поставя за цел да засили своето влияние в Близкия Изток, оспорвайки дългогодишното американското дипломатическо присъствие в региона. През март Китай помогна за сближаването на Саудитска Арабия и Иран, сега на ред е Палестина.

Посрещнат с пълни военни почести в Голямата зала на народа в Пекин, палестинският президент Махмуд Абас проведе среща с китайския лидер Си Дзинпин.

Президентът Си определи двете страни като ,,добри приятели и партньори“ и заявяви, че Китай подкрепя каузата на палестинския народ за възстановяване на законните им национални права. Той прави този коментар в ситуация, в която страната му предприема действия за улесняване на израелско-палестинските преговори, с цел париране интересите на САЩ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jade Gao

Според китайският лидер решението на израелско–палестинският конфликт се крие в създаването на  независимата палестинска държава, заемаща границите си от 1967г., със столица Източен Йерусалим.

От своя страна Махмуд Абас подчерта, че администрацията му очаква с нетърпение очаква да засили сътрудничеството си с Китай. Също така сподели, че Палестина оценява високо ангажимента на китайската страна към финансирането  на редица палестински  проекти за развитие.

Дипломатическите връзки, които двете страни поддържат имат дълга история. След последното посещение на Абас през 2017г., от китайска страна се чуха твърдения за възможности за сътрудничество в израелско-палестинския конфликт.

Палестинците се стремят към установяване на цялостна държавност, разпростираща се  в Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим. Това са територии, окупирани от Израел във войната от 1967г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mohammed Saber

Близо четири десетилетия по-късно, Израел изтегля войниците и заселниците си от Газа но и до днес продължава да разширява селищата си по Западния бряг, както и да претендира за своето законно право над Йерусалим.

Междувременно мирните преговори между Израел и Палестина, водени със сътрудничеството на САЩ, са в застой от близо десет години.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Thomas Peter

Неотдавнашният опит на Пекин да посредничи в сделка между Иран и Саудитска Арабия, днес се разглежда от анализатори като сериозен признак за това, че глобалният ред се променя.

Защо ни е важно?

Държавно посещение на палестинския лидер в Китай е насочено главно към укрепване авторитета на Пекин на световната сцена. Този ход помага на Си Дзинпин да гради образ на глобален държавник, но истински дипломатически пробив в  конфликта между Израел и Палестина едва ли ще бъде направен.

От последният опит за мирни преговори през 2014г. до днес израелските селища в окупирания Западен бряг продължават да се разрастват, което прави намирането на решение за двете държави почти невъзможно. Същевременно израелската политика става все по-крайно дясна, а корумпираната и репресивна администрация на правителството на Абас  постепенно губи легитимността си както у дома, така и в чужбина.

На този фон отношенията между Китай и Израел в момента са хладни. Проблем създават съществуващите китайско-ирански икономически връзки, както и продължаващите близки взаимоотношения на Израел със САЩ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Atef Safadi

Въпреки предприетите стъпки от страна на Пекин, все още няма условия, които да направят споменатите мирни преговори възможни. Си Дзинпин добре знае това, особено при съществуващото неодобрение на арабския свят към репресиите срещу уйгурите в Китай.

В ситуация, в която перспективите за политически прогрес стават все по-нереални, а вниманието на световните сили е отклонено от случващото се в Украйна, възможността за постигане на мир между Израел и Палестина е нищожна.

Стремежите Китай в региона се простират единствено в границите на желанието за налагане на собствения авторитет и не предполагат ефективно потушаване на агресията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Florence Lo

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама