Отпечатъкът

07:55, 14 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Яркият и  противоречив Силвио Берлускони – четирикратен министър - председател и ключов коалиционен партньор в настоящето правителство, предизвикваше завист и възхищение, ненавист и присмех в продължение на много, много години.

След себе си той оставя незаличим отпечатък върху европейската политика. С прякорът си Il Cavaliere (Рицарят) – лесно  няма да бъде забравен и у дома.

Бившият премиер на Италия беше известен извън политиката със своите сексуални скандали и бизнес империята си. Ярката му фигура, до самия край, рядко излизаше от заглавията –  с обиди към няколко световни лидери, сред които Макрон и Меркел,  и чести  нападки срещу маргинализирани  групи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ludovic Marin

Смъртта на Силвио Берлускони причинява трусове и в неговата партия Forza Italia, член на италианската дясна коалиция. Анализатори предвиждат, че това обстоятелство може да се окаже в полза на премиера Джорджа Мелони, която ще получи възможност да укрепи лидерството си.

Основана през 1994 г. Forza Italia досега винаги е разчитала на харизматичното лидерство на Берлускони, което се доказа, когато здравето му започна да се влошава, а  политическите му ангажименти се ограничиха и подкрепата за партията започна да намалява.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Matteo Bazzi

Но начинът, по който Берлускони оформи десния блок през последните десетилетия, сега позволи на Мелони да си проправи път към властта.

Наследниците на постфашисткото Италианско социално движение (MSI), към което Мелони принадлежеше в младостта си, в последствие се присъедини към коалицията на Берлускони, в средата на 90-те години, което им позволи за първи път да заемат постове в кабинет.  Това предизвика дълъг процес, който завърши със сливане на Forza Italia  и наследника на MSI Alleanza Nazionale в една партия. През 2012г. Мелони напусна организацията, за да съучреди  Brothers of Italy, които се представят като консервативни, но често си навличат критики за следване на идеологията на MSI.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Fabio Frustaci

Анализатори твърдят, че без Берлускони,  който ги задържаше на повърхността, Forza Italia все повече ще се изкушава да се придържа към други партии, като по този начин ще дадат възможност на Мелони да получи свобода на действие, с която да привлече депутати и да успее да разшири редиците на своята партия.

Защо ни е важно? 

Смъртта на дългогодишния италиански политик Силвио Берлускони създава предпоставки за разклащане на политическия баланс в Италия, застрашавайки сплотеността на коалиционното правителство.

Освен с ярката си личност, преди смъртта си, Берлускони оказваше влияние на настоящия кабинет, изпълнявайки ролите на посредник и помирител в управляващата в Рим дясна коалиция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Matteo Corner

Всичко беше благодарение на умението му да постига общо съгласие и сближаване на позициите.

Също така Силвио Берлускони зададе един много специфичен модел на водене на политика, който въпреки скандалите, показа, че е ефективен при установяването на контакт с обикновените  хора.

Днес, подобно на Берлускони, политическият подход на премиера Мелони подчертава централната роля на лидера като личност, който умее да говори на един език с гражданите, които управлява, както и да оформя обществен дебат.

Приликите между двамата може и да са много, но целите са различни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ettore Ferrari

Въпреки че Мелони е считана за много по-дясна от Берлускони, то групата от гласоподаватели, за които предстои да се бори, е същата.

И борбата ще е трудна, защото от миналата година насам се наблюдава процес на отливане на гласоподаватели от Forza Italia  към Brothers of Italy.

Дясноцентристките избиратели в Италия споделят фундаментален набор от ценности по повечето въпроси и това, от което зависи изборът им на представителство е личността на лидера. Те се идентифицират най-силно само с този, който е способен най-силно да изразява техния глас.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Patrick Seeger

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама