Добре дошли в света на дроновете

06:52, 14 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Станислав Бояджиев

В наши дни модерното бойно поле с лекота може да бъде перифразирано на "бойно небе".

Военни дронове летят във всички посоки не само в небето над Украйна, но и навсякъде над суша и море. Отсъствието на пилоти е предимство, но дистанционното управление от хора днес може и вероятно ще бъде заменено от участието на изкуствения интелект утре. Напредването на технологиите се движи с такава скорост, че няма нужда да предизвикваме въображението си, за да си представим бъдеща война с роботи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Iranian Army Office Handout 
 
САЩ вече тестват боен самолет, управляван от изкуствен интелект. Предимствата са избягването на все по-усъвършенстващите се заглушители на GPS и контролиращите сигнали за управление на дрона. Автономният летателен апарат няма да е зависим от дистанционно управление, а ще използва за задачата си системи, които включват едновременно картографиране и местоположение, а и небесна навигация. Важно обстоятелство е, че изкуственият интелект не се травмира от убийства и разрушения.

Съответно възникват етични опасения. Автономните оръжия освобождават хората от всякаква отговорност за решения на живот и смърт. Как ще накажем или ще търсим вина от подобно оръжие, ако то убие цивилни лица?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys

Не трябват много познания в съвремието, за да преоборудваме с камери или с експлозиви малки и евтини дронове. Независимо от големината си, те разширяват географските граници на военните конфликти и нанасят поражения на противника. През последните години безпилотни летателни апарати са използвани с цел убийства в някои държави: Йемен, Афганистан и други. Употребата им досега изглеждаше по-скоро като форма на лов, за разлика от далеч по-широкото им приложение в Украйна. Масираните тактическите удари с дронове, атаките срещу танкове и бронирани превозни средства, са съпътствани с откриване на вражеска артилерия, ракетни установки, както и наблюдение на бойното поле.

Приложението на дронове обхваща далеч по-широк периметър, от посочения по-горе военен. Те се използват за забавление, за доставка на пратки, за метеорологични анализи, за разпръскване на препарати за растителна защита и т.н. Според някои оценки продажбите на дронове в света нарастват експоненциално. Ограничения почти не съществуват и всяка държава решава къде и кога да летят.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YuriI Kovhetkov 

Няма и намек за международни споразумения или орган, който да налага регулации. Страните се ориентират по свои собствени правила, вместо по международен съгласуван набор от разпоредби. От две десетилетия експерти настояват за изработване и налагане на  международни споразумения за дистанционно управляваните летателни апарати. Някои държави подкрепиха неофициално споразумение на ООН от 2016 г., което само препоръча да се документира вноса и износа на дронове.

Все още очертанията на намеренията са неясни, така че очакванията за всеобхватни стандарти и закони, които да вървят в крак с технологиите, са минимални.

Причините за липсата на правила са сериозни: правителствата не желаят да публикуват данни за дроновете, като по този начин искат да защитят своя суверенитет. Също така не искат да бъде копирана тяхна технология за производството им, както и да запазят пазарен дял в търговията. Не са достатъчни обаче проучванията, какво е мнението на хората за използването на дроновете за военни цели. Впрочем каквито и да са резултатите от анализа, те едва ли биха повлияли на решенията на военните.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Remko We Waal

Опасността от самостоятелни, нерегламентирани и независими от правила действия не е за подценяване.

Експерти предупреждават, че без контрол развиващата се технология може да причини непредвидени, нежелани инциденти. Рояк дронове, комуникиращи помежду си, споделящи общи цели, може да атакува неочаквано. А управлявани от изкуствен интелект, лесно могат да се превърнат в смъртоносна армия без никои от задръжките, присъщи на повечето хората.

Ето защо пред международната общност стои много важна задача, чието разрешаване се нуждае от сериозен разговор, свързан с наблюдението и поставянето на граници за безпилотните летателни апарати.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Maxim Shipenkov 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама