Султанът на Република Slowjamastan

06:43, 12 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

,,Свършиха ми държавите, затова създадох своя собствена“, казва султанът на Slowjamastan.

Телевизионният оператор Ранди Уилямс прекарва живота си в опит да посети всяка страна по света. След като му остава само още една, призната от ООН нация, той взема решението да закупи парцел от 11 акра безводна земя в калифорнийската пустиня, за да  създаде нова държава, която да носи името на неговото шоу.

Източник: Official website of Slowjamastan 

Slowjamastan обявява независимост от Съединените щати на 1 декември 2021г., в 12:26 часа, на живо, от правителствения офис в столицата Дубландия.

Две години по-късно, държавата започва да се сдобива и с първите си закони, сред които е забраната за носенето на обувки Crocs. Постепенно се повишава и броят на гражданите. Султанът претендира, че има над 500 регистрирани жители, докато още 4 500 са със статут на условно одобрени или чакат на опашка за гражданство.

Убеден в своята цел султан Ранди Уилямс кани туристи от целия свят да посетят Република Slowjamastan, тъй като неговите планове предвиждат създаването на най-голямата ,,микронация“ в света.

На малкото парче земя Уилямс се издига огромна табела  с надпис ,,Welcome to Slowjamastan”. Има и граничен пропускателен пункт, от който се вее цветното знаме на страната.

Формата на управление, който самопровъзгласилата се република избира е диктатура.

Източник: Official website of Slowjamastan 

,,Ние сме диктатура през повечето време“, споделя Уилямс. Но се планира от време на време да се провеждат специални церемонии за гласуване и референдуми.

В търсене на дипломатическо признание султанът работи върху създаването на официални връзки с страни от Южна Африка, както и с Нова Зеландия и САЩ. Той изяснява, че технически отговаря на критериите за суверенна национална държава , но следващият етап изисква получаването на признание на легитимността  на отделянето от САЩ.

Микронациите се различават значително по форма, мотивация, цел и сериозност.  Свободно дефинираната концепция за микронация се появява в края на 20-ти век, в опит да опише нарастващия брой на претенции за суверенност в малък мащаб.

Източник: Official website of Slowjamastan 

Защо ни е важно?

Може да изглежда парадоксално една република да има султан-диктатор за държавен глава, но точно това е неговата цел.

Облечен в яркозелена  султанска униформа, Ранди Уилямс позира за снимки и прави публични обръщения, за да подчертае абсурдите, съществуващи в политиката и диктатурата.

Провеждането на подобен експеримент привлича вниманието на много хора и им предоставя нестандартната, но достъпна възможност да наблюдават развитието на един политически процес, с белезите на действителни форми на управление. И всичко това  в умален вид.

Възникването на Република Slowjamastan може де се интерпретира като нов вид постигане на американската мечта.

Източник: Official website of Slowjamastan 

В традиционния си смисъл тя обещава на всеки решил да живее на американския континент, че животът трябва да бъде по- добър и по-богат. Независимо от социалното положение или произхода.

Султан Уилямс успява да придаде нов смисъл на тази мечта. Макар и с пример, който изглежда твърде нестандартен, той показва колко много се променят ценностите, които, поне на думи, останалите държави по света все още изповядват. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама