Държавата срещу империята на криптовалутата

15:45, 11 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В цените на криптовалутите започва да се наблюдава рязък спад, след като Комисията по ценни книжа и борси ((SEC) на Съединените щати завежда дело срещу най-голямата борса за криптовалута в света ,,Binance“ и нейния главен изпълнителен директор и основател Чанпънг Жао. 

Oбвинението твърди, че задграничната компания управлява незаконна платформа за търговия в САЩ и извършва злоупотреба със средствата на клиентите си.

,,Binance“ успява да изгради сложна схема от юридически лица, за да избегне федералните закони за ценните книжа. В продължение на почти три години, до юни 2022 година, криптоборсата на Жао се занимава с т.нар. ,,wash traiding“, което означава, че цените на криптоактивите на платформата се завишават изкуствено.

В публикация в блога на компанията се посочва, че платформата възнамерява да се защити, като се отбелязва, че тъй като ,,Binance“ не е американска борса, действията на властите ще бъдат ограничени. Отхвърлят се и твърденията, че потребителските активи някога са били използвани неправомерно и са изложени на риск.

Снимка: PIXABAY/Satheesh Sankaran

Към момента борсата е разследвана и от Министерството на правосъдието на САЩ по подозрение за пране на пари и нарушение на наложените ѝ санкции.

Компанията ,,Binance“ е основана в Шанхай през 2017 година от Чанпънг Жао, канадски гражданин, роден и живял в Китай до 12-годишна възраст. От създаването си до днес платформата обработва плащания от престъпници и компании, които се стремят да избегнат санкциите на САЩ, възлизащи на стойност от най-малко 10 милиарда долара. Макар и нейната холдингова компания да е базирана на Каймановите острови, ,,Binance“ твърди, че няма централа и отказва да посочи местоположението на основната си борса „Binance.com“.

Световни медии оповестяват на 23 май тази година, че подсъдимата фирма смесва средствата на своите клиенти с корпоративните си приходи в сметка в банка „Silvergate“, което се явява нарушение на финансовите правила на САЩ, според които парите на клиентите трябва да се съхраняват отделно от приходите на компанията. ,,Binance“ отрича и това обвинение.

Защо ни е важно?

,,Binance“ е най-голямата борса за криптовалута по обем на търговията и посегателството върху нея неизбежно ще предизвика реакция на пазара. Всяко регулаторно действие срещу основен играч в пространството на криптовалутите създава несигурност и води до повишаване на волатилността на пазара, но в краткосрочен план.

Един от ключовите елементи, които се отразяват върху растежа на влиянието на виртуалните валути, е нарастването на броя на фирмите, които решават да приемат криптовалутата като официален метод за плащане. По тази причина правителствените органи по целия свят се фокусират върху разработването на законодателство за пазарите на криптоактиви.

Въпреки че биткойнът е авангардна финансова технология, нейното разпространение постепенно може да бъде ограничено от липсата на регулации и унифициран стандарт за обмен на този вид валути. Държавните регулаторни органи изпитват притеснение, че точно тези обстоятелства създават предпоставка за използването на криптовалутите за незаконни цели.

Ходът, който правоприлагащите органи на САЩ предприемат, е последният от поредицата правни проблеми на ,,Binance“, които рано или късно ще нанесат значителни поражения върху имиджа на компанията сред другите играчи в криптоиндустрията.

Снимка: PIXABAY/English?/emrahkarakas

В дългосрочен план обаче това събитие следва да се разглежда като здравословно развитие за криптосистемата, тъй като лошите участници постепенно ще отпадат, а интересът към правенето на капитал във виртуалното пространство ще се повишава.

Към момента пазарът на криптовалута може да бъде определен като умерено фрагментиран, характеризиращ се с наличието на видни играчи, които ще продължават да попадат в полезрението на правителствата, но все още няма да могат да бъдат засегнати съществено от националните законодателства.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:25, 12 юни 23

Едва ли държавата ще успее да надвие черния пазар

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама