Партизанската война: Диверсия или справедливост?

05:19, 06 юни 23 / Политика Шрифт:
Станислав Бояджиев

Напоследък фокусът на вниманието към хода на войната в Украйна се измества и към все по-зачестяващите атаки върху територията на агресора – Русия.

Поток от активна дезинформация тече и от двете страни, съпътствайки кадрите от взривове, разрушения и поразена техника. Ето защо възможността за обективен анализ и проверка на фактите е силно ограничена. Киев отрича участие, а губернаторът на Белгородска област призовава към анексиране на Харков и областта като решение на проблема с обстрела на руска територия.

Как това би спряло полета на дронове над Москва, не става ясно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergey Kozlov

Отговорността за атаките досега се поема от легиона „Свобода за Русия“ (ЛСР), Руски доброволчески корпус (РДК), както и от други формирования. Впрочем съобщения за боеве с украински партизани и други проукраински войски в региона идват още от началото на инвазията, от февруари 2022 година. Официално от Киев твърдят, че това са руски граждани, които не одобряват водената от Путин политика.

Ситуацията много напомня на тази от 2014 година, свързана с анексирането на Крим, както и на събитията в Донбас, когато властта в Москва уверяваше, че „това не са руски военни“, а местни, които някак си са се сдобили с автоматично оръжие, танкове и ракетни комплекси. Така че няма да е изненада, ако се окаже, че Украйна е решила да подражава на руското поведение. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк иронично коментира в Туитър:

„Както знаете, танкове се продават във всеки руски военен магазин, а подземните партизански групи са съставени от руски граждани“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergei Kholodilin

Бойците от ЛСР и РДК може би възнамеряват да провъзгласят Белгородска народна република, по примера на Луганската. Макар и засега акциите да изглеждат по-скоро като политическо послание от руснаци към руснаци, отколкото като военно събитие. Въпросът тук е дали украински, прехвърлени през границата, диверсанти, както ги наричат руските власти, предприемат нападенията в Русия. Резултатът е, че способността на руските военни да противодействат не отстранява опасността от нови атаки и се налага евакуация на населението. За сериозността на нападенията свидетелстват някои съобщения, като това, че Русия спешно е преместила ядрено оръжие от хранилище в региона. Вън от съмнение е, че по такъв начин войната ескалира най-малкото по географски признак.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Oleg Petrasyuk

От ЛСР публикуваха в Телеграм следното: „За пореден път митът, че гражданите на Руската федерация са в безопасност и Руската федерация е силна, е разрушен“. Освен това признават взаимодействие и координация с руските националисти РДК, чийто лидер Денис Никитин заяви, че Русия „се е обърнала напълно в грешната посока“. Очаквано Москва окачествява атаките на нейна територия като терористичен акт, но когато нейните дронове и ракети летят в обратна посока, то това се нарича "спецоперация".

Що се отнася до състава на нападателите, смята се, че ЛСР са руски граждани, включително дезертьори и доброволци. Вероятно са част от Чуждестранния легион на Украйна, подобен на многонационалните бригади през миналия век, участвали заедно с републиканците в гражданската война в Испания. Изглежда малко вероятно те да не са били снабдени с ресурси от Украйна или от страни, които симпатизират на нападнатата държава.

Може да се приеме, че за "специалната операция" в Белгородска област е отговорна Украинската държава.

Как тези събития ще повлияят на международната общност и по-специално на страните, подкрепящи жертвата в конфликта, в близкото бъдеще не е ясно. Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер кратко коментира на брифинг:

„Не подкрепяме нападения в Русия. Това е всичко. Точка“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Oliver Contreras

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 07:56, 06 юни 23

По-скоро е диверсия

2 Анонимен 10:16, 06 юни 23

Нали помните вица на Слави Трифонов: Абе,ти на чия страна си,на моята или на мечката?Та в този смисъл коментирането на война,която няма никакво отношение към българите,практически, и неглижирането на проблемите на собствената държава не е много умно.Вземете напишете статия за постиженията на умни и талантливи българи,нещо хубаво за българите,държавата ни е прекрасна и една шепа малоумни политици не са нейното лице.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама