Невинен по 34 обвинения

07:22, 07 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Изправен пред съда в Манхатън, 76-годишният Тръмп се записа в американската история като първият държавен глава, който бива задържан и обвинен.

Четиридесет и петият президент на САЩ отдавна предизвиква политически бури, медийни скандали и правни бъркотии, за да прикрие истината или за да дискредитира институциите, които се опитват да ограничат поведението му, когато той нарушава правилата.

Но на всичко това беше поставен край, след като в сградата на съда в Манхатън, Ню Йорк, започна дело срещу Тръмп, свързано с подкуп на порноактрисата Сторми Даниелс в замяна на нейното мълчание за сексуален акт между двамата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Justin Lane

Твърди се, че престъплението е извършено през 2016 година, дни преди президентските избори. Това, разбира се, предизвика гняв у обвиняемия и го накара да определи главния прокурор на Манхатън, Алвин Браг, като ,,престъпник“, „радикално ляв“ и „провален окръжен прокурор“.

В крайна сметка обвиненията срещу  бизнес магната достигат  до 34, равняващи се на 136 години затвор. Но ако бъде признат за виновен, със сигурност присъдата ще бъде много по-малка.

По всички обвинения бившият президент на САЩ пледира невинен, определяйки случващото се като “политическо преследване“. Той обаче не приключва дотук. Милиардерът осъжда не само обвинителния акт, но и няколко други  минали и текущи разследвания срещу него. Сред тях са двете процедури за импийчмънт, обвиненията в измама и разследването, което се води за класифицираните документи, които е съхранявал в Мар-а-Лаго.

Арестуването на Тръмп е посрещнато с два протеста – на поддръжници и на противници. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Cristobal Herrera-Ulashkevich

Няколко часа по-късно, след като бива обвинен, от имението си Мар-а-Лаго той се обръща към тези, които го подкрепят, заявявайки: „Единственото престъпление, което съм извършил, е това,  че безстрашно защитавам нашата нация от онези, които се опитват да я унищожат“.

Всичко това се случва на фона на целта, която Доналд Тръмп си поставя за не толкова далечната 2024 година, когато той иска да участва в първичните избори за номинация от Републиканската партия за президентския вот.

Защо ни е важно?

,,Това е политическо преследване и намеса в изборите от най-високо ниво в историята“, пише Тръмп в изявление, след като срещу него бяха повдигнати наказателни обвинения.

Обстоятелството, че срещу бившия държавен глава официално се предприемат подобни действия, го прави подчинен на съдебната система, където Тръмп няма думата. Правните заплахи, които го грозят, постепенно отнемат контрола му над ситуацията. Едно наказателно преследване е достатъчно тежко, а цели 34 създават твърде много фронтове, което ще му отнема все повече възможността да оказва влияние над политическия ред и обществените взаимоотношения.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Timothy A. Clary

Възползвайки се от голямата си популярност сред републиканските избиратели, Тръмп се опитва да дискредитира обвиненията срещу него. Оказва натиск върху повечето прокурори от Републиканската партия, които биха заплатили с кариерите си, ако гласуват за осъждането му. В тази ситуация обаче се очертава общественото мнение да окаже влияние на това до каква степен ще бъде политическата намеса в процеса. Възможно е дори атаките срещу прокурори и съдии да предизвикат обратния на желания ефект поради механизмите на съдебната система и правилата на наказателния процес в САЩ.

По отношение на предстоящите президентски избори е възможно на база на случващото се Доналд Тръмп да изгради солидна предизборна кампания. Той има склонността да героизира образа си, а настоящата му битка с правосъдието в САЩ би дала отличен пример за неговата интерпретация на това какво би трябвало да се промени в държавата. Освен представата Тръмп има и опита, който би му помогнал да убеди гражданите, че той отново ще бъде техният спасител, стига преди това да не бъде осъден на 136 години.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 09:56, 07 апр 23

"Великата демокрация"-да пратиш опонента си в затвора,защото не можеш да го победиш по законен път?!

2 Анонимен 14:25, 07 апр 23

Демокрация им работи точно, защото обвиняват чаноек, въпреки че е бивш президент и настоящ кандидат

3 Анонимен 12:38, 09 апр 23

Интересно защо демокрацията работи само за Тръмп,а за Байдън и сина му и далаверите им Украйна не работи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама