Струва си да си диктатор

07:31, 04 апр 23 / Свят Шрифт:

 

С какво можеш да спечелиш симпатиите, та дори и сърцето на един диктатор?

Твърде актуален въпрос в днешните времена, изобилстващи на разни породи диктатори. Обърнем ли поглед към не така далечното минало, не можем да не си спомним за „скъпия“ покоен вожд Ким Чен Ир, който с гордост разхождал своите 158 сантиметра, култовата прическа на Елвис Пресли и удобните обувки с платформа. Нищо не му било чуждо - нито удоволствията за небцето, нито тези за сърцето.

Източник: Wikipedia

В центъра на Пхенян в Северна Корея се намирала нашумялата зала за банкети „Номер 8“, която посещавал вождът Ким Чен Ир, съпровождан от най-верните членове на Корейската работническа партия. Бурни купони се разигравали пред златните очила на Ким Чен Ир. Започвали в полунощ.

Неделима част от програмата на тези партита била любимата танцова група на вожда – Entourage Delight, съставена от момичета, които танцували под силните звуци на диско музиката. „Съблечете се голи“, изтрещявал гласът на вожда и изпадналите в транс момичета,  без да се колебаят дори за миг, сваляли дрехите си и продължавали танца си. Миг след това великият Ким Чен Ир нареждал на присъстващите членове на кабинета: „Качете се на подиума и танцувайте с момичетата! Но не ги докосвайте! Докоснете ли ги, ще ви осъдя!“.

Източник: Wikipedia

Това описва личният готвач на диктатора в книгата си спомени, която публикува след бягството си в Япония под псевдонима Кенджи Фуджимото.

През 1982 г. готвачът, японец по народност, работи в елитен ресторант в Пхенян. През 1988 г. получава покана да стане личен готвач на Ким Чен Ир и напуска ресторанта. Много скоро кулинарният маестро става любимец на вожда. Освен почти еднаквата възраст, и двамата са някъде около четиридесет години, свързват ги и много близки интереси – киното, жените и деликатесната храна. Ким Чен Ир бил запален фен на киното и притежавал 20 000 копия чуждестранни филми, от които най-любимите му били тези за Джеймс Бонд. Известно е, че вождът финансирал корейски филми, в които дори сам участвал. Двамата приятели заедно посещавали изискани банкети, на които си разменяли разголените танцьорки.

Фуджимото забавлявал вожда с анекдоти за японските кухни и пазари, по-специално за токийския рибен пазар Цукиджи, където бил на шестмесечно обучение. Готвачът снабдявал Ким с видеозаписи на японски кулинарни предавания, които неговата сестра записвала. Диктаторът бил почитател на сушито и темпурата. „Той най-много обичаше суши с риба тон – торо“, спомня си готвачът. Жестока ирония в страна, в която оризът е дефицитна стока, поради което вождът неведнъж обещавал купа с ориз на масата на всеки кореец.

Източник: Wikipedia

„Оризът е социализъм”, кълнял се Ким Чен Ир. В спомените  си Фуджимото разказва, че Ким обичал да се храни късно през нощта заради оргиите, които често започвали към 2–3 след полунощ и продължавали няколко дни. В избата си диктаторът държал 10 000 бутилки вино, а след 1994 г. купувал само френски вина. Наред с виното той обожавал Johnnie Walker Swing и коняк Hennessy XO, за който годишно плащал между 350 000 и 430 000.

В книгата си „Ориент Експрес” Константин Пуликовски описва как придружавал Ким Чен Ир по време на пътуването му с влак през Русия: „Пред него обикновено бяха подредени 15–20 блюда с ястия. Той опитваше по малко от всяко. Струваше ми се, че проучва всяка хапка с умението на истински професионалист“. Освен скъпоценните бутилки в избата му имало пиано, музикален сет за караоке и голяма кръгла маса за 16 души.

Източник: Wikipedia

„Веднъж бях приготвил суши за партито в „Номер 8“. Всяко зърно ориз се проверяваше едно по едно и само най-хубавите се използваха за приготвянето на суши. Бях изненадан, когато Ким Чен Ир ме извика и ми каза, че сушито имало по-различен вкус. Знаех, че вождът е пил повече и предположих, че различният вкус се дължи вероятно на смесването с алкохола. „Може би“, бяха думите му, спомня си Фуджимото, който все пак отишъл в кухнята и разбрал, че в сушито са сложени 10 грама по-малко захар. Разходите за храна никога не били обсъждани. Фуджимото организирал пътувания до Иран и Узбекистан за покупка на черен хайвер, до Дания за свинско месо, а до Тайланд за манго и папая. Веднъж вождът изпратил готвача в Токио, за да донесе кутия с любимите му оризови сладки с див пелин. Фуджимото изчислил, че единичната цена възлизала на 14 долара, тъй като в нея били включени пътните разходи, престоя и цената на самия продукт. Ким Чен Ир обичал конете и често канил Фуджимото да яздят заедно.

Източник: Wikipedia

„През 1992 г. яздих зад него и видях, че падна от коня си. Удари си главата и веднага го закараха в болницата. На следващия ден бе транспортиран в Пхенян с частния му влак, който бе създаден специално от него и изработен в Япония. Ким Чен Ир изпитваше панически страх от самолети и всички видове пристрастяване. След удара в главата се наложи всяка вечер да му бият обезболяващи инжекции. Уплашен до смърт, че може да се пристрасти към тях, той нареди шестима членове на администрацията му да бъдат инжектирани със същото обезболяващо лекарство. И всичко това с една-единствена идея – пристрастеният да не бъде само той“, разказва готвачът.

През 2001 г. Фуджимото неочаквано напуска вожда, наричан от Джеролд М. Поуст от ЦРУ „нарцисоиден злокачествен персонаж“.През същата година заминава за родната Япония, за да изпълни поредната му кулинарна прищявка – морски таралежи, но не се връща, защото се страхува, че животът му е в опасност

Десетилетие по-късно бившият готвач посещава Северна Корея.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Посреща го синът,  Ким Чен Ун, новият вожд, носителят на гените на династията Ким.  Известно е, че след няколкогодишна пауза той възстановява така наречения харем от 2000 девойки за обслужване на високопоставени севернокорейски лидери, води луксозен живот – обожава суши, вносни сирена, скъпи алкохолни напитки – руска водка, френско шампанско „Кристал“, изискани вина и гурме вечери…

Но някой друг Фуджимото след време ще разказва за това. Струва си да си диктатор!

 

 

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Жорж 09:36, 04 апр 23

След тази история съм любопитен какво ли е да си дете на такъв диктатор

2 Анонимен 10:01, 04 апр 23

Борис Джонсън да не би да не правеше купони по време на пандемията или британското кралско семейство не живее на гърба на поданиците,ама не -те са със синя кръв и им се полага.......

3 Лилия 07:17, 05 апр 23

Ясно е какво е да си дете на такъв диктатор....историята го показва и доказва...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама