Младежите от БСП – София предлагат: Финансова помощ за деца без място в ясла

14:57, 12 авг 18 / Политика 25 574 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Недопустим е недостигът на места в детските ясли в София. За съжаление, кметът Фандъкова и нейният екип не могат да се справят с този проблем вече 10 години. Това говори за липса на управленска визия. С тези думи председателят на Младежкото обединение в БСП – София Петко Димитров постави началото на символичната акция пред Столична община под мотото „Място за всяко дете“, съобщиха от пресцентъра на политическата партия. 
Така младите социалисти отбелязаха Международния ден на младежта и отпратиха отворено писмо до кмета Йорданка Фандъкова.

„Важно е за всеки млад човек, когато реши да има деца, да получи подкрепата на общината, в която живее, а в европейската столица София не е така. Надяваме се управляващите да обърнат внимание на предложенията ни“, заяви Димитров.

В отвореното писмо до Фандъкова младежите са направили конкретни предложения за решеване на проблема с недостига от над 4 000 места в детските ясли в столицата - до преодоляване на недостига – целева финансова помощ за млади родители до 29 г., които учат или работят и за чиито деца в яслена възраст няма места; приоритетно изграждане на детски ясли спрямо нуждите на столичните райони и решаване на проблема с недостига на квалифициран медицински персонал в яслите, чрез справедливо и достойно заплащане.

„Откакто съм общински съветник един от най-често задаваните въпроси от млади родители е защо няма място за моето дете, въпреки, че има максималния брой точки, живеем на метри от детското заведение и отговаряме на всички изисквания?“, това сподели Николай Николов от групата на БСП в СОС. „Госпожа Фандъкова се хвали, че Столична община има рекорден бюджет от милиард и половина лева, а продължава да не рашава трайно този важен за младите хора въпрос. На фона на демографската криза в България, в София има, макар и скромен, положетелен прираст. Ето защо Столична община трябва да подкрепя и стимулира младите родители, а не да създава пречки пред отглежданено на деца“, категоричен е младият общински съветник.

 

Пълен текст на отвореното писмо:

ДО 
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

Ние сме млади хора, които искат да продължат да живеят в родината си и да се развиват и създават семейство тук – в София. За нас е изключително важно децата ни да направят първите си стъпки тук, да чуят първия училищен звънец тук, да срещнат първите си приятели тук и да преживеят първите си радости и тревоги точно тук – в нашия град. За съжаление обаче това се оказва изключително трудно.

От години в столицата има недостиг на места в детските ясли. В момента за над 4 000 растящи в София деца няма място в нито една столична ясла. Много майки и бащи не могат да запишат своите момчета и момичета в ясла, което ги принуждава да търсят други, далеч по-скъпи, начини за отглеждането им. А често това ги кара да отлагат създаването на деца.

Вместо младите родители да бъдат поощрявани, те биват наказвани от държавата и общината. Наказвани за своя избор да създадат и отглеждат децата си в София. Това ли са държавата и общината, в които искаме да живеем?

Младите социалисти от БСП – София искаме ние и нашите връстници да създадем семейство и да отгледаме децата си тук. Ние настояваме всяко дете да има своето място в яслите, детските градини и училищата в София. Ето защо предлагаме следните решения:

1. Приоритетно изграждане на детски ясли спрямо нуждите на столичните райони.
2. До преодоляване на на недостига на места – целева финансова помощ за млади родители до 29 г., които учат или работят и за чиито деца в яслена възраст няма места. 
3. Преодоляване на недостига на квалифициран медицински персонал в детските ясли чрез справедливо и достойно заплащане.

Вярваме, че бъдещето на държавата и столицата ни зависи от всички нас. Нека бъдем отговорни точно към това бъдеще – нашите деца!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама