Безплатно лекарство за диабет изведнъж става платено

20:40, 01 авг 18 25 1360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Препаратът "Галвус" за лечение на диабет тип 2 вече е платен, докато доскоро се изписваше безплатно с протокол от лекуващ лекар. Това установява на място в аптеката Иван Кехайов, който е с първа група инвалидност, няколко сериозни заболявания и прекаран инфаркт. Приема препарата "Галвус“ от шест години и досега винаги го е получавал безплатно, алармира БНР.

"Отидох да си взема лекарствата за диабет и се изненадох, когато ми казаха, че трябва да си доплатя 11,50 лева. Взимам "Галвус“ с протокол, който на всеки шест месеца ми дава личният лекар. Учуден съм, че Здравната каса отново поставя диабетиците в едно такова положение, че трябва да си плащаме за тези лекарства. Аз имам лекарства общо за всички заболявания за 180 лева, а сега с това лекарство стават около 200 лева. Това ми беше единственото лекарство, което ми беше безплатно", обяснява Кехайов.

Кое налага доплащане за лекарството "Галвус“, когато то е отпуснато с протокол пита БНР. От Здравната каса отговориха, че от 16 юни е налице актуализация на позитивния лекарствен списък, в резултат препаратът "Галвус“ вече ще се заплаща от пациентите, а безплатно ще се отпуска друг препарат за диабет от втори тип с наименованието "Валдиглиптин“, който е със същите съставки.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама