Мишел Барние: Лондон разполага с 13 седмици за завършване на преговорите

17:55, 20 юли 18 / Свят 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният преговарящ на ЕС по въпроса за напускането на Великобритания Мишел Барние предупреди Лондон, че разполага с 13 седмици за постигане на споразумение.

По неговите думи 80 на сто от обсъжданите текстове в подготвяното споразумение са одобрени и от ЕС, и от Великобритания. Той отбеляза, че на заседанието на Съвета на ЕС е било препотвърдено единството на държавите от Общността във водените преговори. Европейската комисия е представила оценката си за необходимите действия, в случай че договореност не бъде постигната, съобщи БТА. 

"Дебатът във Великобритания не е завършил, както се вижда", каза Барние. "Открити сме за всякакви предложения, стига да бъде възможно да бъдат наистина приложени. Трябва да бъдем готови за всякакво развитие", предупреди той. Барние отбеляза, че най-спорният въпрос остава уреждането на граничния режим между Ирландия и Северна Ирландия.

Предвижда се през октомври Европейският съвет да оцени хода на преговорите и ако те са успешни, да разреши продължаване на разговорите за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, както и въвеждане на преходен срок преди същинската раздяла. По искане на Лондон и с единодушие държавните и правителствените ръководители от ЕС могат да удължат преговорния срок, който изтича наесен.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама