30 убити при семейно насилие в Сърбия тази година

19:00, 20 юли 18 / Свят 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази година в Сърбия е имало 30 смъртни случая след насилие в семейството. Загинали са 23 жени и седем мъже, а от 1-ви юни миналата година до 30-ти юни тази година общо са регистрирани 44 728 случая на семейно насилие. Тези данни бяха съобщени на пресконференция в сръбското правителство, пише вестник "Данас", цитиран от БТА.

След второто заседание на Съвета за борба с насилието в семейството, на което бяха разгледани резултатите от едногодишното прилагане на Закона за предотвратяване на насилие в семейството, министърът на правосъдието Нела Кобурович каза, че броят на случаите на насилие, за което е съобщено, е голям, но показва, че жертвите са окуражени да съобщават за насилието. Министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович заяви, че полицията за една година е определила общо 28 026 мерки във връзка със семейно насилие, от които 8 751 са мерки за временно отстраняване на извършителя от жилището, 19 275 са мерки за временна забрана на извършителя да влиза в контакт с жертвата и да се доближава до нея, а от страна на съдилищата е имало продължаване на тези мерки в 15 373 случая, пише вестник "Данас".

Добра новина: на Сърбия вече не е необходима фискална помощ от МВФ, но няма да има отпускане, пише белградският вестник "Блиц" по повод ново споразумение с МВФ.

Новото споразумение, което популярно се нарича "пази къща", ще бъде специален вид оказване на помощ в провеждането на реформите, а те са много, като се започне от данъчната и се стигне до системата на заплати в обществения сектор, пише изданието.

Президентът на Косово Хашим Тачи съобщи, че властите в Прищина в близко време ще изнесат "осезаеми резултати" от разследването на убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович, посочвайки, че "това ще донесе главоболие на мнозина и в Косово, и в Белград". Тачи заявил това на пресконференция един ден след завръщането си от Брюксел, където продължи диалогът между Белград и Прищина на президентско ниво, отговаряйки на директен въпрос на журналист. "Съгласен съм с вас. Изминаха шест месеца от убийството на Оливер Иванович. Тревожно е това, че убийците на Оливер Иванович още не са идентифицирани", каза Тачи. Той посочи, че прищинските институции активно работят по разясняването на този случай с международните власти, пише в. "Вечерне новости".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама