Експерт: Телефоните на феновете на Мондиала може да са "пробити"

20:15, 17 юли 18 / Свят 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Професорът по информационна сигурност в Свободния университет в Брюксел Ив Рогман се съмнява, че телефоните на някои от белгийските запалянковци, посетили Световното първенство в Русия, може да са "пробити", съобщи БТА по данни на белгийски медии.

Според него е възможно проникването в електронните устройства да е направено, за да се повлияе на предстоящите в Белгия избори за местна власт и за Европейски парламент. Медиите отбелязват, че белгийското правителство възприема заплахата сериозно и може да състави работна група по този въпрос.

Рогман коментира, че от дълги години белгийските служби не са желаели да се занимават с това. По неговите думи най-после се предприемат минимални мерки за пресичане на зловредното влияние в социалните мрежи. Той препоръчва да бъдат предприети мерки на европейско равнище.

Местните медии вчера съобщиха, че руски тролове са се намесили с мнения по въпроси, обсъждани в обществото в Белгия и Холандия след атентатите на ИДИЛ през 2016 година.

Потребителите, чиито мнения се възприемат за руска пропаганда, са били свързани с т. нар. "фабрика за тролове на Кремъл" - Агенцията за интернет изследвания (Internet Research Agency - IRA). Въпросните мнения са съдържали хаштагове с обобщения срещу исляма и са подстрекавали към омраза срещу мюсюлманите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама