Словения е изправена пред предсрочни избори

14:50, 17 юли 18 / Свят 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Словения е изправна пред перспективата за предсрочни избори, след като късно снощи консервативната партия Нова Словения се оттегли от преговорите за съставяне на коалиция, изтъквайки като причина разногласия между шестте формации, участващи в преговорите, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. 

Лидерът на Нова Словения Матей Тонин каза, че "потенциални конфликти" са се откроили между партиите, опитващи се да формират правителство повече от месец след изборите, въпреки че той не съобщи подробности за разногласията.

"Ако нещата са сложни днес, какво ще стане в следващите месеци, когато условията може да бъдат по-трудни?", каза той пред репортери. "Да се координират шест различни партньори е много трудна работа", добави той.

Един от основните проблеми, пред който е изправена страната, е задаващата се продажба на най-голямата й банка Нова люблянска банка, която се очаква да започне през есента. Словения се ангажира да продаде държавната банка в замяна на одобрение от Европейската комисия на държавна помощ за Нова люблянска банка през 2013 г.

Освен това политиците имат противоречия по въпроса за реформи на неефективното държавно здравно обслужване и на пенсионната система с цел облекчаване на бремето на бързо застаряващото население върху държавния бюджет.

Антиимигрантската Словенска демократическа партия спечели най-много гласове на изборите на 3 юни, но оттегли поканите за коалиционни преговори по-рано тази седмица, след като бе отблъсната от други партии.

Лявоцентристкият лидер Марян Шарец, чиято Листа на Марян Шарец, се класира на второ място в изборите, се опитва да формира коалиция с пет други по-малки формации, включително партия Нова Словения, която има седем от общо 90 места в парламента.

Листата на Марян Шарец отказа да коментира дали ще продължи коалиционните преговори с други партии. "Необходимо ни е време, за да обмислим въпросите", каза говорителката на партията Ника Върховник. Шестте партии заедно биха разполагали с общо 50 места в парламента.

Ако парламентът не успее да избере премиер в близките седмици, предсрочни избори биха могли да се състоят през есента.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама