Китай намалява цените на лекарствата за рак

13:30, 17 юли 18 / Свят 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай предприема мерки, за да намали цените на лекарствата за рак и на финансовата тежест върху пациентите, заявиха представители на здравните власти.

"Цените на лекарствата за рак ще бъдат намалени чрез централизирани преговори и обществени поръчки", обясни на пресконференция Джън Исин вицепрезидент на Националната здравна комисия.

Чън Дзинфу, ръководител на отдела за здравно осигуряване към Министерството на човешките ресурси и социалното осигуряване, каза, че миналата година правителството е постигнало споразумения с фармацевтичните компании за цените на 36 лекарства за рак в списъка на здравната каса. Те поевтиняха средно с 44%. Наблягайки на подход, ориентиран към пациентите в преговорите, здравният служител подчерта също, че е необходима и пазарна конкуренция.

Правителството ще работи за включването на повече антинеопластични лекарства в списъка медикаментите на здравната каса, който вече включва по-голямата част от тях.

Освен това са положени усилия за ускоряването на процедурите за преглед и одобрение на новите лекарства, като са намалени разходите и подобрено диагностицирането, за да се облекчи бремето върху пациентите и техните семейства, каза Джън.

Времето за одобрение на вносните лекарства бе значително съкратено, а процедурите на митницата бяха рационализирани, каза Ли Дзиндзю, служител на китайското управление на храните и лекарствата.

Министерството на финансите обяви, че от 1-ви май Китай ще освободи от мита 28 вносни лекарства, сред които всички за лечението на рак, като част от по-широкото отваряне на пазара.

Признавайки, че отмяната на митата може да се окаже предизвикателство за местната фармацевтична индустрия, Лиу Дънфън от здравната комисия изрази увереност, че могат да се справят.

"Проучванията и разработките на лекарства в Китай през последните години напреднаха, като се появиха повече експерти, а иновациите процъфтяват", каза той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама