Организират изкачване до връх „Ком“ по повод рождението на Иван Вазов

17:40, 17 юли 18 25 733 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изкачване на връх Ком на 22 юли организира Община Берковица по повод 168 години от рождението на Иван Вазов – патриарха на българската литература. Сборният пункт е сградата на Общинска администрация в 7.00 часа сутринта. Ще има организиран транспорт за желаещите от Берковица до хижа Ком – нова.

Изкачването към връх „Ком“ ще започне след като групата се събере – най-вероятно около 08.00 часа от Новата хижа. Подготвена е кратка програма на върха. Връщането в град Берковица е след 14.00 часа.

Всички, които искат да се възползват от организирания транспорт до хижа „Ком“, трябва да заявят това през предстоящите работни дни тел. 0953/ 89 144 до 17.00 часа на 18.07.2018 г., съобщават организаторите. 

Връх Ком (2016 м) е четвъртият по височина връх в Западна Стара планина и е първенецът на Берковската планина. Върхът е и начало на маршрута Ком – Емине. Лек е за преход – от 45 минути до 2.30 минути, от върха се открива изключителна а гледка. По време на целия преход любителите на планината могат да се наслаждават на красиви места. 

Неслучайно това е било любимото място на Иван Вазов по време на престоя му като съдия в Берковския съд - 1879/1880 г. За това и е признат за създател на организираното туристическо движение в града. Именно тукашната природа и хора го карат да напише едни от най-красивите си стихове, самият той признава, че престоят му в Берковица е един от най-плодотворните периоди в творческия му път. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама