Трилърът на това лято се казва „Известен и мъртъв”

14:00, 21 юли 18 / Култура 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Колко висока цена е готов да плати човек, за да стане известен за няколко дни и да спечели солидна сума? Докъде стигат желанието за смазващ рейтинг и машинациите на продуцентите в риалити форматите? А колко извратени могат да са зрителите, които тръпнат в очакване на повече и повече зрелища, заливащи ги от екрана постоянно? Британският писател, актьор и режисьор Бен Елтън разказва брутална, но реалистична история за хляб и зрелища в XXI век в трилъра „Известен и мъртъв”

1 къща, 10 участници, 30 камери, 40 микрофона.
Всички сме гледали телевизионни формати, в които след продължителни кастинги група непознати биват затворени в изолирана от околния свят среда, където са под 24-часово наблюдение. Въпреки всички обяснения и оправдания от рода „искам да разширя собствените си лимити”, крайната цел на участниците обикновено е да спечелят висока сума пари и да станат известни.  За да разчупи клишето, на страниците на смразяващия с реалистичността си трилър „Известен и мъртъв”, Бен Елтън добавя още малко цифри: 1 убийство и 0 доказателства.

Скандалната история на едно неочаквано убийство, излъчено на живо пред хиляди зрители, е това, което вълнува милиони хора по света. Заподозрените са съквартирантите, които все още не са напуснали къщата на „Любопитния Том” – популярен британски риалити формат, чийто трети сезон тъкмо е започнал, а прогнозният му рейтинг е доста нисък.
Запознайте се с колоритните участници в шоуто: красивия нереализиран актьор Дейвид, чернокожия стажант-готвач с наченки на комедиант Джаз, сексапилната консултантка по продажби Кели, татуираната лесбийка Сали, която е охрана в долнопробен бар, шофьора на бус с тъмно минало Гари, цирковата артистка на трапец и еротична танцьорка Мун, безличния и предпазлив стажант-доктор Хамиш, самоопределящата се като моден дизайнер Лейла, анархиста Уогъл, чиято лична хигиена е потресаваща, и накрая сладката Дервла – момиче от ирландски произход, което лекува психически травми.
Някой от тези симпатяги обаче не се страхува да убива пред очите на всички…

За да разберат кой е психопатът, забил нож в главата на жертвата, знаейки, че е под постоянно видеонаблюдение, инспектор Колридж и екипът му имат нелеката задача да наредят пъзела, разполагайки единствено с видеозаписите от шоуто, както и с показанията на слисаните заподозрени, които не дават почти никаква информация за случилото се. Ще успеят ли Колридж и компания да разрешат заплетения случай или ще станат за посмешище пред милионите зрители от всички краища на света, които сега следят с интерес развръзката около единствения риалити формат, в който е извършено убийство?
Бенджамин Чарлс Елтън (1959) е известен комик, писател, актьор и режисьор от британско-австралийски произход. Автор на редица телевизионни формати, портфолиото на Бен Елтън съдържа и цели 15 романа. „Известен и мъртъв” е втората му книга, която излиза на български.
Преводът от английски език е на Ангел Ангелов. Корицата е на Живко Петров.

„Един от най-добрите криминални романи... „Известен и мъртъв” е забавен трилър, но също така и убедителен, мрачен разказ за начина, по който живеем сега с нашия безумен, безсмислен култ към славата.”

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама