Малините правят чудеса за кръвоносните съдове и сърцето

16:10, 16 юли 18 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Малините намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, защото поддържат кръвоносните съдове здрави и помагат за циркулирането на кръвта, съобщи вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА .

Изследването е направено само с 10 мъже, които са получавали напитки, направени или със
замразени малини, или с полифеноли - съединения, който са полезни за сърцето.

Така учените от лондонския Кингс колидж се надявали, ако бъде установен някакъв ефект, той да се дължи единствено на малините.

Изследванията на кръвта и урината на участниците били направени преди да пият напитките, два часа след това и един ден по-късно.

Само след два часа пилите напитка с малини имали по-добри показатели за разширяване на артериите, когато се увеличава потокът на кръв. Това е индикатор за доброто състояние на ендотелните клетки, покриващи кръвоносните съдове. То пък показва какъв е рискът от сърдечносъдово заболяване.

Благотворният ефект на малините върху кръвоносните съдове се дължи на съдържащите се в тях танини, наречени елагитанини, които въздействат върху чревните бактерии. Така се увеличават уролитиновите метаболити в кръвта, които поддържат клетките млади.

Изследването е финансирано частично от организация на производители и вносители на малини. В екипа са участвали също германски и испански учени.

Малините са много богати на витамин С и магнезий. Затова те увеличават и шансовете на мъжете да станат бащи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама