Румен Порожанов: БАБХ не работи достатъчно добре с животновъдите в Ямболско

11:22, 15 юли 18 25 572 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Българската агенция по храните не работи достатъчно добре с хората в Ямболско. Трябваше да им се обясни на място каква е болестта, да им се покаже заповедта”, каза земеделският министър Румен Порожанов в студиото на „Тази неделя”, излъчвано по bTV.

Евтанизирането на дребни преживни животни заради болестта чума доведе до напрежение в Ямболско. Вчера в с. Шарково местните хора не допуснаха ветеринарите да умъртвят болните животни, а министърът беше изпратен от министъра Бойко Борисов по спешност на място, за да разговаря с тях.

В момента само едно стадо в селото е живо, а то е именно на баба Дора, която се превърна в символ на умиращия земеделски стопанин в погранична Странджа.

„До момента в първите две огнища са евтанизирани около 4 000 животни. Болестта наистина е много опасна! Ако не я спрем, държавата ни ще бъде обявена за държава със заболяване, ще бъде възбранено продаването и износа на продукти от овцевъдния сектор. Човек при такава ситуация не може да не е притеснен”, категоричен е Порожанов.

"Ние сме запознали Брюксел с болестта. Тази седмица ще дойде най-добрият вирусолог", добави той.

"Ако не спрем болестта, ще има санкции, ще се забрани износа. Изключително важно е да не се разнасят животни напред назад. Неслучайно предприемаме обезщетения и на хора с живи животни", каза земеделския министър.

"Притеснен съм. Човек при такава ситуация не може да не е притеснен", каза Порожанов.

"Още при стартирането трябваше да бъде обяснено всичко на хората. Мъката е голяма, но трябва да се спре болестта", добави той.

От пресцентъра на БАБХ съобщиха, че ще дадат извънредна пресконференция, която ще бъде изнесена в понеделник. /16.07/

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама