Големият автогол на Нова

13:51, 27 юни 18 25 Topnovini Автор: Topnovini

Тези дни светът е футбол. С това клише обикновено се обяснява засиленият едномесечен интерес към най-големия футболен форум на планетата. Напук на очакванията за провокации и държави, които ще откажат участие - първенството върви без проблеми, дори се оказа неочаквано интересно за милионите любители на играта.

У нас световното се излъчва по БНТ, което със сигурност вдига до неподозирани висоти рейтингите на медията. Логично, частните национални телевизии също обмислят ходове, с които да отговорят на атрактивното телевизионно съдържание по държавния канал. 

Някои от тях дори прибегнаха отново до спорта, вкарвайки си шеметен автогол в програмно и имиджово отношение. Пример за това е Нова телевизия, която отбеляза попадение в собствената си врата. При това - запомнящо се, като със задна ножица.

Онази вечер медията спря от ефир вече записано издание на “Часът на Милен Цветков”. Според редица интерпретации - заради темата “Какво накара премиерът Борисов да се възмути от фалшивата новина, че е станал собственик на гръцки остров?” Горе-долу по същото време стана ясно, че Нова (които стартираха поредната мащабна кампания за промотиране на новините си) остава без две от най-ярките журналистически присъствия в последните години - Мария Милкова и Калина Влайкова.

През по-голямата част от деня каналът не излезе с адекватна информация и за двете събития. И у всички остана убеждението, че в Нова се вихри цензура.

Това определено е имиджов проблем за телевизията. Но освен това е и политически такъв, защото по индиректен начин налага внушението, че зад натиска върху свободното слово стои Бойко Борисов. Неслучано премиерът отдели внимание на казуса в началото на днешното заседание на Министерски съвет и написа в страницата си: “Нито аз, нито който и да е от екипа ми, е оказвал намеса в редакционната политика на Нова ТВ или която и да е медия. Медиите имат свободата да пускат, каквото преценят. Апелирам да се изясни истината с неизлъченото предаване и да спре да се намесва името ми. Цензурата и автоцензурата са еднакво пагубни за журналистиката. Нищо не се крие от моята дейност.”

И целият този проблем се обсъжда и до днес главно заради неадекватната реакция от страна на телевизията. Не просто заради забавянето на обяснението защо броят на “Часът на Милен Цветков” е свален, а и заради съдържанието на закъснялото обяснение, което в отговор до OFFNews гласи:

"Планираният епизод от 25 юни 2018 г. на „Часът на Милен Цветков”, късното шоу на NOVA, не бе излъчен, защото не отговаря на стандартите на телевизията за обективност, истинност и баланс на гледните точки във всички предавания."

Добре фризирани, абстрактни корпоративни изречения. Апропо, с подобни бе обяснено спирането на издания на “Шоуто на Слави” по bTV през миналата година. И точно тук е проблемът.

bTV може да си позволи да изтъкне подобни аргументи, тъй като предаването на Трифонов е външна продукция. “Часът на Милен Цветков” е вътрешна и на практика е част от отдела в телевизията, оглавен от Вяра Анкова и Даниел Чипев. И с тези аргументи, на практика Нова телевизия заявява, че собствените й, вътрешни предавания не отговарят на собствените им журналистически стандарти… И това ако не е автогол.

Случаят със сваленото предаване съвпадна с раздялата на репортерките Мария Милкова и Калина Влайкова с канала. Из журналистическите среди се говори, че причините за напускането им са лични и нямат отношение към климата и редакционната политика на Нова. Но беше редно телевизията да каже нещо и по тази тема.

Затова е крайно време Дидие Щосел да уволни PR-отдела си. Освен, че реагират бавно и неадекватно, затривайки тотално новата имиджова кампания на новините и публицистиката, стана ясно, че са способни да превърнат проблем на медията в политически такъв.