Египет повиши цените на горивата с до 50%

17:15, 16 юни 18 / Свят 25 523 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на петрола в Египет обяви, че повиши цените на горивата с до 50% в събота сутрин, цитирано от ABC News.

Цените на битовия газ са повишени от 60 до 100 паунда ( от 3,30 до 5,60$ за литър ). Цената на преработеният в бензин петрол нараства с до 50% в различните му октанови числа.

Тази мярка е продиктувана от реформения план на Международния валутен фонд, който предвижда съкращаване на държавните субсидии за някои потребителски продукти.

"Повишаването на цените ще помогне на Египет да спести до 3 милиарда долара от разпределянето на държавните субсидии за бюджетния период 2018-2019", заяви министърът на петрола на Египет Тарек ел Мола, който каза в отделно изявление, че намаляването на субсидиите за горивата е необходимо, за да се подпомогне преодоляването на общия бюджетен дефицит на страната, тъй като цените на петрола продължават да нарастват, достигайки 80 долара за барел.

Властите направиха увеличение, тъй като египтяните празнуват Шекер, празникът, който идва в края на свещения месец Рамадан. Вероятно се опасяват, че пешеходен туризъм може да предизвика подобни протести, когато десетки хора демонстрираха увеличение на тарифите за метрото в Кайро през май.

Повишаването на цените е третото, откакто Египет създаде своята валута паунд през ноември 2016-а година. Очаква се то да донесе повече натиск върху египетските потребители, при които има висок ръст на безработица и ценова волатилност.

"Повишаването на цените на горивата ще помогне за намаляване на потреблението на петролни продукти с около 5%", заяви Мола.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама