Мая Манолова: Докато няма регистър на хората с увреждания няма да е ясно къде потъват парите

11:56, 16 юни 18 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът ще разбере къде потъват даваните пари за хората с увреждания, като се направи регистър на всички тях, с данни за болестите. Това коментираха майки на деца с увреждания в студиото на bTV в компанията на Мая Манолова.

Те посочиха, че това е едно от нещата, които новият закон за личната помощ, който искат да се приеме, ще промени. "От години в България има различни програми и услуги, различни министерства и общини. Обслужват се от една армия от администрации и така парите потъват. Човекът с увреждане е контингент на много министерства, не само на социалното", коментира в студиото Ина Маринова.

Националният омбудсман Мая Манолова посочи, че предложенията, които в момента се обсъждат, няма да засегнат правата на нито един от хората с увреждания, но и не е коректно да се твърди, че с този законопроект ще се решат всички проблеми. "Най-трудното е да убедим тези, от които зависи реформата е, че тя е необходима. Този закон е писан от хората с проблем. Проблемите не са от днес, в последните 20-30 години всички политици носят своята вина, аз също", допълни тя.

Майките посочиха, че министър Петков има волята за промени, но не знаят дали накрая няма да се уплаши. По този повод Манолова допълни, че са нeoбходими трудни решения и повече смелост. Тя отказа да коментира колко пари още ще са нужни, но коментира: "Ако сред тези деца е бъдещият Стивън Хокинг - това как се измерва със сума".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама