Красимир Каракачанов: Договорът за името на Македония остава под въпрос

11:24, 16 юни 18 / Политика 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Договорът за името „Северна Македония” не съдържа претенции към България и освен това е съмнително, че въобще ще стане реалност. Това заяви за bTV в предаването „Тази събота и неделя“ вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„С този договор е нанесен съкрушителен удар на опитите на Груевски и на определени научни кръгове да налагат някакъв античен произход на македонското население”, подчерта той. Според него с подписа на о.Свети Ахил разговорът не приключва: „В Македония има бясна опозиция на името Северна Македония, има опозиция и в гръцкия парламент”.

Той припомни, че западната ни съседка трябва да проведе референдум с неясен резултат, а след това и парламентът да приеме текстовете с мнозинство от две трети, което Зоран Заев и албанските му партньори нямат. Междувременно през 2019-а година има парламентарни избори в Гърция, които се очаква дясната "Нова демокрация" да спечели - а тя към момента е против името "Северна Македония".

Красимир Каракачанов нападна бившите дипломати Велизар Енчев и Александър Йорданов, които по-рано в студиото на "Тази сутрин" изразиха опасения, че България ще е губещата страна от процесите на Западните Балкани. "Договорът е на базата на декларацията от 1999-а година която беше подписана от Любчо Георгиевски и Иван Костов. По това време и двамата бяха висши дипломати, тогава ръкопляскаха на това споразумение, днес критикуват договора", посочи лидерът на ВМРО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама