ДПС: Законопроектът за българския език повишава етническото напрежение

10:15, 15 юни 18 / Политика 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Предложението на националистите за българския език е част от тази политика, която повишава етническото напрежение в България". Това заяви Йордан Цонев от ДПС по повод законопроекта, изготвен от Обединените патриоти, който задължава чиновниците вече да са задължени да обслужват гражданите единствено на български език. 

"В общините, в които етническите турци са мнозинство, всеки от администрацията е завършил висше образование и прекрасно владее български език и си служи с него", аргументира се той пред NOVA.

Той даде коментар и за решението на Общинския съвет на Стара Загора да промени арабски имена на местности и топоними с такива на български: "Защо след като в България има български граждани, които се казват Ахмед и Мехмед, защо да няма Ахмед Баир или Мехмед Чешма? Защо? Няма как те в собствената си родина да се чувстват добре".   

Проектът за Закон за българския език, изготвен от „Обединени патриоти”, не цели да търси правописни грешки, а да въведе задължителното използване на книжовния език в определени сфери. Това каза от своя страна Искрен Веселинов, заместник-председател на парламентарната група на ОП.

„Дори в Конституцията пише, че трябва да има такъв закон, а той не е приет вече три десетилетия”, заяви Веселинов.

Той обясни, че в някои общини у нас не се чува българска реч. Дори в центъра на София имало повече надписи на чужди езици, отколкото на нашия.

„Трябва да се задължи администрацията да използва единствено и само български. Основните надписи на сгради и институции, дори и частни, трябва да бъдат на български. Няма да се променят имената само на търговските марки и на сайтовете. А на нарушителите ще се налагат глоби”, каза още депутатът.

Според законопроекта държавата ще трябва да подпомага разработването на проекти за използването на българския.

„Дори на пазара трябва да се предлагат само електронни устройства, които поддържат кирилица”, коментира още Веселинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама