Социалният министър обсъжда с експерти Закон за личната грижа

08:20, 15 юни 18 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Среща на социалния министър, експерти и протестиращи трябва, за да определи финансовата рамка на Закона за личната грижа.

Майки на деца с увреждания повече две седмици живеят на палаткови лагери в защита на предложените в него промени. Техните протести станаха причина министър Бисер Петков да подаде оставка. Пак по тяхно настояване той беше възстановен на длъжност, за да продължи диалога, съобщи БНТ.

Законът е разработен заедно с омбудсмана Мая Манолова и юристи. Целта му е да се въведе индивидуален подход за всеки човек. Според омбудсмана подобни промени могат да се направят в рамките на бюджета, който сега е предвиден за лична грижа за хора с увреждания и е в размер на 169 млн. лева. Проектът включва и грижи за хора с увреждания, които са навършили 18 години.

Най-сериозният проблем за хората с увреждания у нас остава наемането им на работа. А основният начин той да бъде решен е развитието на социалната икономика, казват самите те. В трудовото ни законодателство и сега има квоти за наемане на хора в неравностойно положение, но няма контрол дали се спазват.

"Една от задачите е на работната група, която подготвя нов закон за хората с увреждания е именно да предложи инструменти за насърчаване трудовата реализация на хората с увреждания, надявам се с различните инструменти на политиката ще успеем да допринесем затова", заяви във Варна Бисер Петков по време на международна конференция, посветена на социалната икономика като начин за предоставяне на възможности за трудова заетост на хората с увреждания.

В социалното министерство работят и по нови проект “Нови стандарти за социални услуги”, които ще залегне новия закон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама