Временно прекратиха правомощията на директора на агенция "Медицински одит"

15:36, 14 юни 18 25 550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерство на здравеопазването временно прекрати правомощията на директора на Изпълнителна агенция "Медицински одит" Златица Петрова до приключване на проверката на прокуратурата за престъпления по служба в агенцията. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след заседание на Здравната комисия. 

Ананиев съобщи, че до него досега не са достигали сигнали за нарушения в медицинския одит, но посочи, че вече са направили промени в Наредбата за условията и реда за извършване на проверки в лечебните заведения, която също е обект на прокурорската проверка. 

11 са случаите за съмнения за лекарски грешки през 2017 година, които са били преценени от Изпълнителната агенция "Медицински одит" като "маловажни" и държавното обвинение изобщо не е било уведомено за тях. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод проверка на Върховната административна прокуратура на дейността на Медицинския одит за миналата година. 

В половината от неглижираните случаи става дума за новородени бебета. Румяна Арнаудова призна, че разследванията постфактум ще са трудни, включително и заради липсата на аутопсии на някои от починалите в болниците, но прокурорите щели да положат усилия, за да могат близките им да получат справедливост.

Специализираната наказателна прокуратура пък ще проверява данни за превишаване на власт от длъжностни лица от Изпълнителната агенция "Медицински одит", които спестявали актове за административно нарушение на определени фирми и физически лица. Това е ставало чрез грубо погазване на контролните правила, каза говорителят на главния прокурор. 

Засега разследването на спецпрокуратурата обхваща действия само през 2017 година, когато начело на Медицинския одит са д-р Златица Петрова и д-р Михаил Христов. 

За действията на контролния орган Румяна Арнаудова каза: "Съвсем откровено Ви казвам си задавам въпроса какво е правила в последните три години. Според мен е имитирала административно-наказателна дейност. Начинът, по който са заложени тези правила, неминуемо водят до извод на българския съд, че заради процесуални нарушения, наказателно постановление, дори и да бъде издадено такова, подлежи на отмяна, т.е. реално нищо не може да се постигне с порочни средства". 

Всички казуси са изпратени на Върховната касационна прокуратура, която ги е пренасочила по компетентност към съответните Окръжни прокуратури в страната. Едно от разследванията е възложено на Специализираната прокуратура, която от миналия ноември се занимава с т.нар. "корупционни дела". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама