Кои плодове помагат при недостиг на желязо

12:00, 16 юни 18 25 638 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Недостигът на желязо е сериозен проблем, който може да доведе до появата на анемия, предупреждава CureJoy. Когато нивото на желязо в кръвта падне, червените кръвни клетки не могат да произвеждат хемоглобин, което води до умора и анемия.

Тялото трябва постоянно да попълва желeзния резерв, за да поддържа нивото на хемоглобина и работоспособността. Това може да бъде постигнато чрез ядене на богати на желязо плодове. В някои продукти, желязото е повече, отколкото в други. Например, в една шепа смокини, фурми, кайсии, нарове или стафиди се съдържа голямо количество от ценния елемент.

Желязото играе огромна роля при доставянето на кислород и вода до всички органи на тялото. За съжаление при много от продуктите то е във форма, която трудно се усвоява от организма. Изключение прави месото. Ето защо, дефицит на желязо се наблюдава най-често при вегетарианци и вегани. Те трябва да приемат по-големи количества витамин С за по-добро усвояване на желязото.

Седем плода, богати на желязо, за предотвратяване на анемията

1. Фурми

Фурмата е много сладък хранителен плод, използва се пресен или сушен. В изсушен вид фурмите дават енергия и са изключително богати на желязо. В 250 г фурми се съдържат 3 мг желязо. Фурми с прясно мляко са идеална възможност за здравословна закуска. Те могат да се използват и за приготвяне на различни сладкиши. Добавете фурми и в салати, сладкиши, конфитюри.

2. Кайсии

Кайсиите са богати на протеини, въглехидрати, витамин А, желязо и други минерали. Това важи с особено голяма степен за сушените кайсии, които могат да се съхраняват в продължение на няколко месеца. 100 г сушени кайсии съдържат половината от нормата на желязо за ден.

Свежите кайсии могат да се консумират под формата на сок, да се комбинират със сладолед, овесено брашно, да се добавят в салати и сладкиши.

3. Смокини

Смокините могат да се консумират пресни или сушени. В изсушена форма всички полезни свойства на смокините се удвояват. Най-добре е да се накиснат за една нощ, а след това да се добавят към каша, да се гарнира с тях сладолед или да се приготви сладкиш.

4. Стафиди

Те са изключително полезни заради високото съдържание на желязо и глюкоза. Половин чаша стафиди съдържа 1,6 мг желязо, което лесно се абсорбира от организма и помага на процеса на образуване на кръвни клетки.

Стафиди с белени бадеми, кашу или шам фъстък са най-добрата комбинация - вкусно и полезно.

5. Домати, сушени на слънце

Сушените домати не са толкова популярни, но са лесни за приготвяне. В една порция се съдържат 9,1 мг желязо.

Дневната доза желязо за възрастен е 18 мг, а за децата - 10. Така сушените домати могат да осигурят на децата желязната норма почти напълно, а за възрастните доставят половината от необходимото желязо. Можете да ги ядете под всякаква форма - в суров вид, печени, задушени, консервирани.

6. Сушени сини сливи

Сушените сини сливи е най-добре да бъдат накиснати за една нощ. Не изхвърляйте водата - тя също има много полезни вещества.

В 100 г сушени сливи се съдържат 9 мг желязо. Можете да ги добавите към фъстъци, зърнени храни, сладкиши, направете сладко или желе от тях.

7. Нар

Нарът е изключително полезен за тези, които страдат от анемия с недостиг на желязо. Най-добре се консумира в свеж вид или да се добавя към салатите.

Освежаващият сок от нар ще запълни дефицита на желязо, ще помогне в борбата срещу депресията, ще бъде отлично допълнение към вашата диета, пише bgfermer.bg.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама