Украйна влезе в TOP 3 на износителите на мед

15:00, 16 юни 18 25 574 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Украйна вече е на второ място по износ на пчелен мед. Това съобщи националният консултант на Организацията по прехрана и земеделие на Организацията на обединените нации (ФАО) Анна Бурка.

„Лидер сред световните износители на мед е Китай с 19% от общия износ, следван от Украйна и Аржентина с почти равен дял – по 10% всеки. По този начин през 2017 година първите три страни – износители формират около 40% от общия обем на износа", отбеляза тя.
Почти цялото изнасяно количество от Украйна е в насипно състояние. В ценовия сегмент бившата съветска република се конкурира с Китай, Виетнам, Аржентина и Индия.

Около половината от общия обем на световния износ е бил предназначен за страните от Европейския съюз. Основните вносители са Германия – 12%, Великобритания и Франция – 6% всяка. Вторият по големина купувач на мед е САЩ – 30% от световния обем. Слез това със значително изоставане следват Япония, Китай и Саудитска Арабия.
Като цяло обемът на световната търговия с мед през последните пет години се е увеличил с 18% и е достигнал 690,3 милиона тона през 2017 г. с обща стойност от 2,37 милиарда долара, съобщава Агрозона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама