Защо държим водката в хладилника, а уискито не?

16:40, 23 май 18 / Любопитно 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повечето хора задължително държат бутилката с водка в хладилника. Това е стара и често срещана практика, която и до днес не поставяме под никакво съмнение. Водката не замръзва и любителите й предпочитат да я съхраняват в хладилника, за да е силно охладена и освежаваща.

Освен водката традиционната за българина ракия също се държи на хладно. Съхранението на твърд алкохол в хладилника определено има своите предимства. Когато температурата на околната среда спадне, плътността на течността се увеличава. Това означава, че тя ще придобие по-плътна консистенция и ще стане по-пивка. Това го знаят всички любители на водката, а и на ракията.

Но защо не държим и уискито в хладилника?, пита Дарик радио. 

С нарастването на температурата алкохолът освобождава повече летливи вещества и съединения, които по-лесно се усещат от вкусовите ни рецептори. При водката това не е толкова голям проблем, защото като цяло тя има по-слаб вкус и мирис от уискито. Липсата на аромат у водката не е голяма загуба.

За доброто уиски или вино обаче усещането за аромат е важно, както и вкуса. Затова и уискито и виното не бива да се охлаждат прекалено, нито да се замразяват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама