Марк Зукърбърг се среща с Макрон в Елисейския дворец

08:50, 23 май 18 / Свят 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шефът на Facebook отива в Елисейския дворец за среща с президента Манюел Макрон по скандала с използването за политически цели на лични данни на потребители на социалната мрежа. Вчера Марк Зукърбърг се извини на европейците за скандала с "Кеймбридж аналитика". 

Създателят на Facebook призна пред Европарламента, че най-голямата социална мрежа в света не е взела достатъчно мерки, за да предпази потребителите си. 

Зукърбърг беше поканен през април, дни след като свидетелства пред представители на американския конгрес. Пред евродепутатите шефът на Facebook заяви, че компанията е проверила хиляди приложения и е спрял над 200. Освен това обеща да разкрие 3 000 работни места в ЕС, като така общият брой ще достигне 10 000.

Зукърбърг отбеляза, че заради неговата дейност европейците, а и много хора по света, са имали връзка със своите близки при последните терористични удари.

През 2016 г. не успяхме да оценим руската намеса в изборите в САЩ, следяхме за фишинг и вируси, не бяхме достатъчно готови за съгласувани подвеждаща дезинформация, посочи той. Зукърбърг добави, че е премахната възможността сайтове за фалшиви новини да получават реклами и така се обезсмисля икономическото им съществуване. Сигурността е въпрос, който никога не може да бъде изцяло решен, защото заплахите постоянно се променят, обобщи той, цитиран от БНТ.

В последвалите изказвания и въпроси на ръководителите на политическите групи в ЕП Манфред Вебер (Европейска народна партия) коментира, че прозвучалото извинение е напълно уместно. Това не е достатъчно, необходими са действия в прилагането на новите европейски правила, посочи той. Вебер попита дали случаят с "Кембридж аналитика" е самостоятелен, или е върхът на айсберга; кой е решил потребителите да не бъдат уведомявани. Вебер предложи въвеждането на европейски правила за публикуване в социалните медии и антимонополна проверка на Facebook.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама