Цветанов: Румъния и България изпълняват ефективно и добросъвестно задълженията си по охрана на външната граница на ЕС

20:00, 21 май 18 / Политика 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов  се срещна с държавния секретар на румънското Министерство на вътрешните работи Нуку Марин, в рамките на работното си посещение в северната ни съседка.

"Уверих колегата, че Румъния може да разчита на подкрепата на България с оглед наближаващото председателство на Съвета на ЕС. Коментирах, че двете страни могат да си сътрудничат с цел увеличаване на капацитета, а през следващия програмен период биха могли заедно да кандидатстват с проекти, свързани с охрана на външната граница", заяви Цветанов.

Политикът е бил категоричен, че България и Румъния отдавна вече не се състезават, а работят заедно за общото си присъединяване към Шенгенското пространство. Цветанов е заявил още, че регионът е изключително важен за сигурността на Европа, особено в контекста на завръщащите се бойци на ИДИЛ.

По-късно Цветанов  подписа обща декларация за сътрудничество с председателя на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния Дорел Къпрар. Това стана по време на съвместно заседание между двете комисии, което се проведе в сградата на румънския парламент в Букурещ.
Декларацията гласи, че ще се установи постоянен работещ механизъм между двете комисии (C2C), представляващ хоризонтално измерение на двустранното сътрудничество, което ще увеличи институционалната ефективност и ще подпомогне всяка бъдеща обща инициатива.
В документа се казва още, че в контекста на ротационното Председателство на Съвета на ЕС, като част от съответната Тройка, страните заедно ще допринесат за ефективната интеграция на Западните Балкани в архитектурата на сигурност на ЕС и за засилване на сътрудничеството им с европейските и евро-атлантически партньори. 
В декларацията пише още, че двете страни се споразумяват да комбинират механизми на парламентарна дипломация с цел да призоват европейските заинтересованите страни, в съответствие с правната рамка на ЕС, да вземат решение относно присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

Активностите на председателя на ПГ на ГЕРБ продължиха с работна среща със заместник-председателя на Камарата на представителите на Румъния Кармен-Илеана Михалеску. "С нея обсъдихме двустранното парламентарно сътрудничество между двете държави. В срещата участваха и представители на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание и на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния", сподели Цветан Цветанов.
Пред заместник-председателя на Камарата на представителите на Румъния той е подчертал, че е важно след края на Българското председателство на Съвета на ЕС и по време на Румънското председателство да се продължи темата за нашия регион в европейския дневен ред.
На свой ред Михалеску е посочил, че като съседи и партньори не само на европейско, но и на евро-атлантическо ниво, двете страни трябва да продължат да работят активно за общите си интереси.

Румъния и България изпълняват ефективно и добросъвестно задълженията си по охрана на външната граница на ЕС, изпълнили са всички критерии и заслужават да бъдат приети като пълноправни членове на Шенгенското пространство. Около това мнение е постигнато обединение с представителите на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния по време на посещението на Цветанов в Генералния инспекторат на Гранична полиция.

"Всички ние бяхме посрещнати от заместник-директора на Гранична полиция Адриан Попеску. Той направи обзор на дейността на Гранична полиция и обясни как се управлява работата на звеното. На свой ред аз запознах румънските си колеги с това как България охранява външните си граници, като подчертах, че границата с Турция, която се явява външна граница за целия ЕС, се охранява отлично от държавата и това го потвърждават всичките ни европейски партньори", отбеляза Цветанов. В личния си профил политикът сподели акценти и от срещата си с румънския вътрешен министър Кармен Дан:

"Имах възможността да разговарям с министъра на вътрешните работи на Румъния Кармен Дан. С мен бяха и представители на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния Дорел Къпрар.
Министър Дан подчерта значимостта на добрите връзки между българския и румънския парламент в сферата на вътрешните работи. Тя ни поздрави за успешното протичане на европредседателството и съобщи, че част от приоритетите на България ще бъдат продължени от Румъния по време на тяхното председателство.
На свой ред аз коментирах, че като политици е важно да се опитваме да бъдем полезни на практиците в сферата и да подпомагаме тяхната дейност чрез политическите си решения, за да гарантираме сигурността на гражданите. Благодарих на Дорел Къпрар и неговата Комисия за подкрепата им при приемането на процедурните правила за парламентарен контрол на Европол и се ангажирах България също да подкрепи Румъния в различните форуми от сектор "Сигурност" по време на тяхното председателство.
"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама