БЕЗ ПРЕТЕНЦИИ: Карл Маркс - опасен и активен призрак

16:30, 21 май 18 / Любопитно 25 1340 Шрифт:
Станислав Бояджиев Автор: Станислав Бояджиев

Не призракът на комунизма, а призракът на Карл Маркс тези дни броди из Европа. Образът му  може да се види не само по корици на книги, но и сред безбройните бюстове и паметници, с които е осеян Старият континет. Наскоро бе отбелязана 200-годишнина от рождението на този виден критик на капитализма. Тържеството бе в родния му град Трир, Германия. Поставена бе статуя, дарение от Китай, с височина 4.4 метра и тежина 2.3 тона. Присъстваха важни гости, сред които председателят на ЕК, Жан Клод Юнкер, делегация от Китай, около двеста други гости и освиркващи групи от европейски граждани.

Последните, очевидно, намират основание за хулиганското си, непочтително отношение към събитието във факта, че Карл Маркс е автор на тънкото книжле "Манифест на комунистическата партия", заедно с приятеля си Фридрих Енгелс. Политическият документ, "венец" на трудовете на двамината брадати мислители, без съмнение, е отговорен за нещастията на цели народи и тровещ съзнанието на поколения хора, не само в Европа, но и по цялата Земя. Манифестът е издаден на 21 февруари 1848 г. Разбира се, на тържественото честване на годишнината, не уличаващият текст бе изтъкван, а признанието, че анализите на Маркс са добър инструмент за по-доброто познаване на процесите движещи съвременната цивилизация. Е, изводите са друго нещо и предсказаната от видния автор посока в развитие на обществените отношения е твърде различна. Залитналите по неговата, построена на удобно бюро, магистрала, катастрофираха тежко в Европа, а жертвите бяха милиони!

 За съжаление, поуката и присъдата над комунизма в Европа не е така категорична и ясна, както за другата престъпна идеология - фашизма. Излишно е да посочвам доказателства в нашата държава. Те са очевидни. Все още е факт съществуването на пряк наследник на БКП.

Озадачаващи бяха думите на Юнкер: "Карл Маркс е бил философ, който е мислил напред в бъдещето и е имал стремежи да го оформи. Днес, името му е синоним на неща, за които не е отговорен и за които той не е причина, защото много от нещата, които е написал, са били преработени в точно обратното". Точно обратното на обратното вършеха и комунистите навсякъде по планетата, следвайки ясните съвети на "философа" в Манифеста. Ето някои от тях:

Точка 1 - "Експроприация на поземлената собственост и употреба на поземлената рента за покриване на държавните разходи."

Точка 8 - "Задължителен труд за всички, създаване на индустриални армии, особено за земеделието."...  

Някак изниква образът на ортодоксалния марксист Пол Пот. Останалите не са по-лоши или по-добри, Ленин, Мао, Сталин, Кастро, Живков.... Всички те следват написаното и подписано от Маркс и Енгелс:

"Нас, комунистите, ни упрекват, че сме искали да премахнем лично придобитата, отработената със собствен труд собственост; собствеността, която била основана на всяка лична свобода, дейност и самостойност. Наистина, това искаме ние.". 

Как се постига подобно искане? Единствената възможност е - с насилие! 

В тази връзка, още "по-свежо" прозвуча наблюдението на Юнкер: „Маркс не е виновен за всичките зверства, за които трябва да отговарят неговите предполагаеми наследници.“. Вероятно, Адам и Ева също са сред невинните, но подписите им не стоят под политическа програма, в която е записано:

Точка 3 - "Отмяна на правото на наследство." 

Точка 4 - "Конфискация на собствеността на всички емигранти и бунтовници."

Призивът на председателят на ЕК, Карл Маркс да бъде разбиран в контекста на неговото време предизвиква най-малкото озадачено повдигане на вежди. Истината е, че той трябва да бъде разбиран в което и да е време и в който и да е контекст! Иначе, как да обясним следното, записано още в началните страници на Манифеста: "Обвиняват ни, че ако някога дойдем на власт, с премахването на частната собственост щяла да настъпи всеобща леност.". Очевидно е имало запознати и несъгласни с текста, които са посочили на умните глави, че не са умни, а с идеите си ще предизвикат това, което се случи. Още преди 1848 г.!

За Карл Маркс няма как да се каже - сложиха си го комунистите на знамето и извършиха известните зверства. Не!, очевидно първопричината са неговите човеконенавистни идеи за развитие на обществените отношения. Очертава се, за съжаление, дълго чакане за чертата под сметката на комунизма и идеите на Карл Маркс. Добре ще е на следващите поколения да се напомнят думите на Збигнев Бжежински: "Да си антифашист и антикомунист е въпрос на чест и достойнство!". 

 

Станислав Бояджиев

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама