Разработват нови психотестове за агресивните шофьори

20:40, 21 май 18 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заради зачестилите случаи на агресия на пътя – от следващата година шофьорите ще се оценяват с нови психотестове, които се подготвят от екип на БАН. В тях изцяло ще се осъвременят критериите, по които става ясно дали кандидатите за книжка имат право да са зад волана или не. Целта е на пътя да не попадат опасни и агресивни шофьори, съобщи NOVA.

В момента на психотестове се подлагат само шофьорите с отнета книжка и кандидатите за професионален шофьор на пътници и товари. Новите тестове ще отчитат дали кандидатите са концентрирани на пътя, страдат ли от тревожност, гняв, агресия, дали търсят силни усещания и имат ли склонност към рисково поведение.

Бъдещите водачи ще се отсяват на три етапа. Първо - проверка на концентрацията. Второ – на личностните характеристики. И трето – тест за бързина и точност на реакциите. В специални лаборатории, сертифицирани от „Автомобилна администрация”, се проверява психологическата годност на шофьорите с провинения.

„Следи се устойчивост на характера, практичност, самоконтрол, емоционална лабилност, агресия, склонност към риск”, обяснява Лиана Веши – психолог в лаборатория.

На всеки три години тук се тестват и уменията на професионалните водачи – на таксита, тирове и обществен превоз. Кой всъщност е рисковият водач? Новият профил на джигита на пътя вече се изготвя от учените от БАН.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама