Дестилериите ще изкупуват максимално количество розов цвят

19:39, 20 май 18 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заради силния съфтеж на розите в последните дни дестилериите са запълнили своя капацитет, но ще продължават да изкупуват розов цвят от розопроизводителите, с които имат активен сключен договор. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов след срещата си с представители на преработвателите, Асоциацията на розопроизводителите и кметове на населени места в региона на Розовата долина.

По думите му, тази година са засадени над 43 000 декара розови храсти, от които ще има 15 000 тона реколта, която трябва да бъде преработена.

Тази година се наблюдава свръхреколта от рози и преработвателите полагат усилия да изкупят възможно повече продукция, съобщи управителят на една от дестилериите Пламен Станковски.

Предвид решението, до което се стигна по време на срещата, розопроизводителите се отказват от следващи протести.
ТВ Европа припомни, че розопроизводителите излязоха на протест, заради драстичния спад в изкупната цена на розовия цвят.

В събота Министерството на земеделието пое ангажимента да отпусне държавна помощ за регистрираните земеделски розопроизводители. А в най-скоро време ще се сформира работна група, която да изготви проект на Закон за розата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама