Показваме Софрониев препис на "История Славянобългарска" в Брюксел по повод 24 май

09:00, 22 май 18 / Култура 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият Софрониев препис на "История Славянобългарска", изложбата "Книги, посоки, публики" на старопечатни книги и 3D визуализация на пътя на кирилицата ще видят гостите на празника по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост в Брюксел тази вечер. Той ще се проведе тази вечер в сградата на Европейската комисия Berlaymont, съобщиха от Министерството на културата.

Направеният от Софроний Врачански препис на “История славянобългарска” през 1765 г., известен още като Котленски препис, се съхранява в Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”.

Събитието се организира от комисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Участие в отбелязването на празника ще вземат министрите на културата Боил Банов и на образованието Красимир Вълчев. Ще се проведе и среща-дискусия на писатели и преводачи в библиотеката на зала “Лекс” на Европейския парламент под надслов “Обединени в разнообразието”, посветена на богатството на европейските езици.

Като почетни гости са поканени премиерът на България Бойко Борисов, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Сред гостите ще бъдат министрите на ЕС по образование и култура, посланици, евродепутати, български служители в европейските институции и българската общност в Брюксел.

Ще се проведе и среща-дискусия на писатели и преводачи в библиотеката на зала “Лекс” на Европейския парламент под надслов “Обединени в разнообразието”, посветена на богатството на европейските езици.



 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама