Цветан Цветанов се срещна с президента на мозъчния тръст „ГЛОБСЕК“ Робърт Вас

13:26, 19 май 18 / Политика 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе среща с президента на мозъчния тръст „ГЛОБСЕК“ Робърт Вас. Двамата разговаряха по време на глобалния форум „ГЛОБСЕК“ в словашката столица Братислава.

Цветанов успя да се срещне и с бившия държавен секретар по вътрешните работи на САЩ Майкъл Чертоф. Това се случи по време на международния форум за сигурност „ГЛОБСЕК“.
Той изрази добри впечатления в социалната мрежа „Фейсбук“, на официалната страница на председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на Герб. Ето какво каза той:
„Проведох работна среща с президента на мозъчния тръст „ГЛОБСЕК“ Робърт Вас. С него разговаряхме по време на глобалния форум „ГЛОБСЕК“ в словашката столица Братислава. В рамките на работната среща благодарих на Робърт Вас за това, че темата Задни Балкани е добре застъпена в програмата на форума. Уточних, че в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС това е важно за получаването на обратна връзка от академичните среди. На свой ред президентът на „ГЛОБСЕК“ подчерта, че Западните Балкани са важни като регион за сигурността на цяла Европа. Робърт Вас бе категоричен, че по време на панела, посветен на ситуацията и бъдещето на страните от региона, още веднъж е станало ясно, че за тях не съществува алтернатива на интеграцията в ЕС. Той изрази надежда, че ще продължавам да участвам в такива форуми и през следващите години.

Имах възможността да разговарям и с бившия държавен секретар по вътрешните работи на САЩ Майкъл Чертоф. Срещата се проведе в рамките на международния форум за сигурност „ГЛОБСЕК“ в Братислава. С колегата Чертоф обсъдихме ситуацията в сектор „Сигурност“ в трансатлантическото пространство, включително и предизвикателствата пред региона на Западните Балкани. Той подчерта, че е важно България като фактор на стабилност да продължава да работи за силно присъствие на ЕС на Балканите. Майкъл Чертоф отбеляза, че макар и Съюзът да няма алтернатива като притегателен център на интеграция, на територията на страните се наблюдава съревнование за влияние между няколко геостратегически играчи. По думите му това е особено видимо в контекста на хибридната война и фалшивите новини.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама