Приз на името на Дамян Дамянов отлита за САЩ

18:05, 18 май 18 / Култура 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Голямата литературна награда на името на поета Дамян Дамянов, учредена преди 7 години от родния му Сливен ще отпътува за САЩ, съобщиха от журито с председател поетесата Надежда Захариева, което е решило призът да бъде връчен на живеещия в Пенсилвания Васил Славов.

Авторът на излязлата от печат през 1989-а дебютна стихосбирка „Спомен за потоп“ е сред първите отлетели отвъд океана веднага след промените у нас през 1989 година.

В САЩ възпитаникът на софийската Алма Матер специализира литература в школата на Брус Уейгъл.Там издава близо дузина  поетични и белетристични сборника, едва през 2014-а у нас излиза книгата му със стихове „Звярът“, тогава той прави и първото си завръщане в родината.

На примиерата й е представен от поета Борис Христов с думите: „Васил Славов – и в поезията, и в прозата – е отдавна на върха, без сам да знае. Може би защото никога не е знаел, че е „човек на изкуството“, а работник, приведен на Пътя, по който върви и отминава... Човекът.“

Същата оценка стои  и върху корицата на наградената му сега книга „Следверие“, излязла през м.г.

Славов е носител на още няколко големи награди от националните конкурси за поезия на името на Биньо Иванов /2012 и 2015 г./ и на Христо Фотев през 2016 г.

Близо 100 са били книгите, които е пресяло журито преди да се вземе решението при кого ще отиде барелефът на Дамян Дамянов, който ще бъде връчен на 21 май . Сред досегашните носители на приза са поетите Валери Станков, Тенко Тенев, Деньо Денев и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама