Модернизират кабинети по природни науки с 2 млн. лева

14:10, 24 апр 18 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"През тази година чрез националната програма за модернизиране на образователната среда ще бъдат предоставени допълнително 2 млн. лева за обновяване на кабинетите по природни науки в училищата", каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в 51- Средно училище "Елисавета Багряна", в което беше открит център по природни науки "Еврика".

"В края на миналата година предоставихме целеви средства на природо-математическите гимназии за обновяването на кабинетите им по природни науки", отбеляза министър Вълчев. Той заяви, че ако бъдат обновени повече кабинети, повече ученици ще имат възможността за по-добро обучение по предметите от природните науки.

На въпрос, че сега няма много студенти по природните науки, министър Вълчев, каза, че затова трябва с "всички възможни инструменти да насочим децата в по-голяма степен към природните науки, към математиката и техниката". "Това ще стане и чрез извънкласните дейности, като подготвяме проект на постановление, въз основа на което ще финансираме извънкласните дейности от държавния бюджет. Има няколко области, в които в по-голяма степен ще насърчаваме обучението чрез дейности по интереси - техника, технологии и природни науки. Това са секторите, за които имаме най-голям недостиг на пазара на труда", отбеляза образователният министър. "От секторите на икономиката ни се вижда, че в инженерството, машиностроенето, мехатрониката и технологиите имаме най-голяма потребност от кадри", добави Вълчев. По думите му затова трябва да се насочат децата от най-малка възраст към тези области. "Чрез приема в гимназиалния етап догодина ще се опитаме не просто да насочим повече ученици към професионално образование, а нашата препоръка ще е повече гимназии да имат профили, свързани с природните науки и математиката", обясни образователният министър.

В 51-о училище и 18-о Средно училище "Уилям Гладстон" се откриват центрове по природни науки, финансирани от фондацията "Америка за България", от спонсори и от средства от училищния им бюджет.

"Трудно е да се модернизират кабинетите по природни науки в цялата образователна система, в която има над 40 000 учебни стаи", каза министър Вълчев. "Сега в 13 000 учебни стаи има възможности за "фронтално обучение", а чрез националната програма за ИКТ амбицията ни е през следващите години тези стаи да станат значително повече. В кратък период ще инвестираме във wi-fi и мрежи във всички училища и в купуването на електронни дневници или платформи", информира образователният министър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама