6 грешки, които допускаме след тренировка

18:00, 22 апр 18 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спазваме тренировъчната си програма абсолютно стриктно, изпълняваме упражненията в нея с маниакална точност, и все пак - нещо не се получава, и не изглеждаме така, както желаем.

Няколко са най-често срещаните грешки, които се допускаме след тренировка - при това често. Може би не им отдаваме нужното внимание, а те са от съществено значение.

Протеините

Съществува мит, според който след упражнения трябва да консумираме много протеини, за да увеличим максимално ефекта от усилията. Това не вярно. Докато дневната ни диета включва адекватен прием на протеини, няма нужда да консумираме голямо количество протеини веднага след тренировка.

Алкохолът

Няколко чаши вино след тренировка могат да провалят способността на мускулите да се възстановят ефективно, показва проучване в PLOS One. Добрата новина е, че само една чаша вино или бира вероятно няма да предизвика проблеми, разкрива изследователският екип.

Без прекаляване

Много от нас се успокояват, че понеже се тренираме, може да ядем каквото искаме. Но повечето изследвания показват, че това, което хапваме, има много по-голямо значение от това колко често се упражняваме - когато става въпрос за размерите на талията.

Според Prevention може да си позволим някоя глезотийка - от време на време, но не бива да  използваме редовните тренировки като оправдание за прекомерно и нездравословно хранене.

Здравословните въглехидрати

След един или повече часа упражнения с висока интензивност - без значение дали тичаме или плуваме, мускулите имат нужда от много гликоген, за да се възстановят. Здравословните въглехидрати, идващи от плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести продукти, са най-добрите хранителни източници на гликоген, който е препоръчително да си набавяме в по-големи дози след трениране.

Водата

Много хора подценяват количеството водата, което се губи с потенето по време на физическа активност. Дори лека тренировка, в която не чувстваме, че се потим прекалено, води до обезводняване.

Препоръчително е да се претеглим преди и след тренировка. За всеки килограм телесно тегло, което губим, трябва да пием приблизително толкова количество вода. Половин килограм тегло се равнява на около 500 мл вода.

Гладът

Специалистите препоръчват да не решаваме какво ще ядем след тренировка, а да измислили менюто си преди нея. Нашите мозъци са програмирани да искат висококалорични, богати на енергия храни, когато гладуваме, установява проучване от Университета "Корнел". Същият този калоричен глад ни кара да избираме и нездравословни храни. 

Екипът от учени установява, че гладните хора купуват с 46% повече висококалорични продукти, отколкото техните по-малко гладни партньори, като същевременно избират и по-малко здравословни храни. По-добре е да планираме хапването си преди тренировка, за да не допускаме да се натъпчем, пише lifestyle.bg.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама