Родители на деца с увреждания "погребаха" надеждата за реформи

13:00, 18 апр 18 25 636 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Родители на деца с увреждания протестират в центъра на София с искане да се гарантира правото на лична помощ и да се прилага нова политика, която да отчита потребностите на отделния човек. Десетки родители на деца с увреждания са пред президентството с черни тениски "Системата ни убива" и с черни балони. 

Хората носят огромен надпис: "Не увреждането убива децата ни, а държавата". В допълнение, скелет в човешки ръст е седнал в инвалидна количка до надгробната плоча на Конвенцията за защита на хората с увреждания. Протестиращите са от цялата страна. За този шести протест са пристигнали и родители на деца с увреждания, които преди години са емигрирали по тази причина в чужбина, предава БНР.

Протестиращите настояват за Закон за личната помощ, чрез който да се регламентира такава лична помощ за всяко дете и за всеки човек над 18 години с увреждания на базата на индивидуалните му потребности - рехабилитация, социална интеграция, образование и лечение. Категорично отхвърлят предлаганата реформа в ТЕЛК, защото, по думите им, тя обрича хората с увреждания на мизерно съществуване. Основните искания посочиха две майки на деца с увреждания.

Протестиращите многократно поканиха премиера Бойко Борисов с възгласи: "Слез да ни видиш". Шествието завърши пред Националния дворец на културата.

Красимира Обретенова, майка на 16-годишно дете, обясни, че е необходимо да се въведе нова система за оценка на увреждането, която да отчита потребностите на човека, така че той да може да се включи в обществото. "Да бъде създадена възможност за реална, обективна оценка на потребностите. Да бъдат обезпечени тези потребности с пари, услуги висококвалифицирани специалисти, лечение, рехабилитация, обучение, терапия, образование. Като казваме лична помощ - Закон за личната помощ, който да е комплексен инструмент за създаване на политики за хората с увреждания. Не искаме децата ни да се превръщат в млади или възрастни инвалиди с инвалидни пенсии", заяви Обретенова.

Тя е решена да напусне България. „Не толкова да търся други възможности за детето си, колкото до това, че аз не искам повече да участвам в издръжката на негодни институции чрез уврежданията на детето си. Обществото инвестира в дъщеря ми преди една година 60 хиляди лева за операция импланти на сколиоза. Тази сколиоза се случи, защото аз нямах достъп до правилната, адаптирана инвалидна количка. Тук говорим за социална политика. Всички тези усилия на лекари и специалисти, които се бориха за живота на дъщеря ми, ще отидат по дяволите, защото ако остана в България, само след две години с нея трябва да живеем с 200 лева, нейната пенсия, без абсолютно никакви услуги – нито здравни, нито социални“, обясни Обретенова.

Държавата отделя огромни ресурси за хората с увреждания, които се прахосват заради лошото им управление, каза още тя и добави: "Хаби се страшно много финансов и човешки ресурс за хората с увреждания, прахосва се, потъва – това го обясняваме вече десет години. Трябва да има реална оценка на човека с потребностите. Фалшиви инвалиди ще има, докато има национално представителни организации, които да обслужват администрацията“.

Трябва да се спре изтичането на пари, да се въведе електронно здравеопазване, електронно здравно досие, междуведомствена електронна информационна система, каза още Обретенова.

"Говорим буквално за електронно правителство. Има закон от 2008 година – той не се случва. Ние нямаме закон за доброволческата и благотворителна дейност. Някакъв закон прашасва поне от 7-8 години… Някой има интерес хората с увреждания да бъдат болни, бедни и нещастни“, коментира тя.

Нейната история за първи път трогна и премиера Бойко Борисов. Ето какво каза той след като разбра за намеренията ѝ да емигрира: "Искам да видите какъв е случаят с тази жена с това дете, която сутринта гледах по телевизията. Кой е тоя ненормален администратор, който може да кара тия хора да ходят непрекъснато напред-назад, просто това, ако е истина, не само трябва да се уволни, трябва просто всичко там да го изчистите. Лично министърът да се занимае, кой е тоя администратор, така ли е, както е, ако е така - не знам какво трябва да направят. Малко човечност няма ли бе, какви са тия хора, държавни пари заплати взимат?".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама