Тестваха персонализирана ваксина срещу рак на яйчниците

15:40, 16 апр 18 25 623 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Персонализирана ваксина, която обучава имунната система да атакува туморните клетки, даде обещаващи резултати при тестове на жени с рак на яйчниците, съобщи БНР като цитира „Ню сайънтист“.

Този тип рак е сред често срещаните при жените и в повечето случаи се диагностицира, едва след разпространението му. А и дори след операция рискът да се появи отново и много висок – около 85%. Едва половината от жените с такава диагноза живеят по-дълго от пет години.

Противораковите ваксини дават обещаващи резултати при клинични изпитания, но в малко клиники по света се прилагат. Много от тях обучават имунните клетки да разпознават специфични молекули, които често присъстват в раковите клетки, но този подход може да се провали, защото туморите варират при различните хора.

Затова учени от университета в Лозана, Швейцария, решили да приложат персонален подход в лечението. При техния метод се взема клетка от тумора на жената и клетките се убиват с киселина, под чието въздействие се откриват молекули, които нормално са скрити. Тези мъртви клетки се смесват с имунни клетки от кръвта на жената, отглеждат се в лабораторни условия и се инжектират обратно в нея.

Били извършени контролни 15-седмични клинични изпитания на препарата, в които участвали жени, засегнати от тежка форма на рак на яйчниците. Резултатите показали, че препаратът потиснал заболяването и заедно с проведената химиотерапия позволил да бъдат умъртвени засегнатите клетки и тъкани.

По данни на учените, оцеляването на пациентките след подобно лечение е значително по-успешно - 80 на сто от подложилите се на комбинираната терапия жени били живи две години след приключването ѝ и се чувствали много добре. Докато при жените, подложили се само на химиотерапия, процентът бил около 50.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама