Руски интереси зад избирането на Радев за президент?

12:59, 24 фев 18 / Политика 25 567 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руски интереси вероятно стоят зад решението БСП да издигне кандидатурата на Румен Радев за президент. Това става ясно от изтекло изследване, придружено с анализ от Руския институт за стратегически изследвания. Дългогодишен директор на структурата е генерал Леонид Решетников - близък до Путин, удостоен с орден “За заслуги пред Отечеството” IV степен.  

През декември 2016-а лидерът на БСП Корнелия нинова обясни как Решетников лъже, че се срещал с нея в София, за да съгласува издигането на ген. Румен Радев за президент. "Няма как да съм съгласувала с него нищо при положение, че Радев е издигнат официално на 2 август. Как така на 25 август съм съгласувала с него кандидатура, която 23 дни по-рано е издигната”, заяви тогава Нинова пред bTV и добави: "Няма повече да коментирам лъжите и твърденията на компрометиран руснак, изгонен от Кремъл за корупция и конфликт на интереси"

Самият Решетников е бивш служител на руското външно разузнаване (отдела за България) и по думите му се е срещнал с Корнелия Нинова в кафенето на столичния хотел “Кристал палас”.

Макар, по думите на Нинова, кандидатурата на Радев да е издигната официално на през август, изследването на РИСИ е представено през юли. Изводите от него категорично показват, че най-удобната на Русия и най-подходяща за постигане на изборна изненада кандидатура е ген. Радев.

Името му не фигурира в изследването умишлено, тъй като организаторите и поръчителите му са искали да се застраховат от изтичане на информация. За “параван” са тествани фигури като Андрей Пантев, Николай Малинов, Елена Поптодорова, акад. Стефан Воденичаров и Ивайло Калфин. Въпреки това в социологията са тествани всички основни фигури от ГЕРБ, спрягани като възможни кандидати, включително Цецка Цачева.

Изследването на института на Решетников твърди, че Росен Плевнелиев няма абсолютно никакъв шанс да бъде преизбран, а новият президент трябва да бъде тотален негов антипод. Според анализа, кандидатурата на БСП трябва да възстанови в максимална степен отношенията с Русия и да ги развие.

Резултатите от изследването на РИСИ показва, че българите към онзи момент не одобрява или има сериозни резерви към санкциите на ЕС срещу Русия. Затова е препоръчано кандидат-президентската фигура да застъпи теза срещу тях - нещо, което в кампанията си Румен Радев изпълни.

Отношението към Русия заема сериозна част от анализа на института на Решетников. В документа деликатно се намеква, че кризата в Европа и засилващата се носталгия към Русия (подкрепяна и от националистическите формации) може активно да се използва в хода на кандидат-президентската кампания. Тествана е и темата за вероятно идване на бежанци у нас. И макар левите и патриотични формации да я използваха успешно година по-рано в местните избори, към юли 2016-а социологията е показала, че темата се е изчерпала.

Според данните на РИСИ към онзи момент печеливш ход за президентската кампания е бил да се издигне човек, който не е пряко свързан с партии и може да бъде балансьор между Русия, ЕС, НАТО и САЩ. Хората на Решетников твърдят, че българите искат президент и премиер от различни политически сили. Въпреки това възможната и удобна кандидатура е на човек, който по-скоро е центрист, а не стои в лявото политическо пространство. Вероятно затова по-нататък е обсъден вариантът да се издигне непартийна фигура, но с ясната и твърда подкрепа на БСП.

Данните на руския институт показват, че бъдещия президент трябва да бъде сериозен коректив на правителството и Народното събрание. Тази посока Румен Радев следва и до днес, налагайки вето след вето.

Основни изводи от изследването показват:

 

- Дори най-рейтинговите политици в момента са поразени от стигматизацията на политическата класа

- Ярката партийна окраска до голяма степен неутрализира мажоритарните качества и раздува неприемането

- Високото равнище на познатост не е еднозначно достойнство. То по-скоро повлиява върху отхвърлянето, отколкото върху приемливостта на кандидатурата

Тези три обстоятелства дават шанс на алтернативни, анстисистемни играчи (особено ако съответстват на идеала за успешна кариера извън партии) с популярни каузи, излъчване радикално различно от това на Р. Плевнелиев и Б. Борисов, силна кампания.

Шансове има онзи, който успее да мобилизира както опозиционния електорат, така и протестния вот срещу статуквото.

По-нататък анализът очертава като идеален кандидат за БСП фигура, притежаваща повечето черти на Радев - мъж, с успешна кариера, с неуязвена репутация, демонстриращ кураж и принципи, патриот.

Изследването е било готово месец преди столетницата да гласува и обяви официално кандидата си. Говори се, че именно затова на изборът на пленума на БСП кандидатури освен Радев са били Таско Ерменков и Румен Гечев. Дори в левите кръгове двамата са известни като фигури с нулев шанс да заемат висока изборна длъжност. Освен това не са сред тестваните леви политици от РИСИ. С други думи - те са изиграли декоративна роля на пленума, за да може по максимално “демократичен” път актива на БСП да стигне до Радев.

Анализът на Руския институт за стратегически изследвания е извършен в партньорство с агенцията G consulting на Живко Георгиев - бивш кадър на Галъп. До момента не е ясно БСП ли е платила изследването (след като Корнелия Нинова се разграничава от Решетников) или руската държава. Интересно е и защо чуждестранен институт се занимава да помага на българска партия в кандидат-президентската кампания; поети ли са някакви ангажименти от Радев, екипа му и БСП и доколко това ще определя политиката на настоящия президент до края на мандата му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама