Продължителното гледане на телевизия води до венозна тромбоза

16:40, 23 фев 18 / Любопитно 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължителният престой пред телевизора увеличава риска от венозна тромбоза. Това заключение правят учени от Минесотския университет в САЩ, пише БГНЕС. За тяхната работа пише Science Daily.

В продължение на 24 години медиците проследяват здравето на 15 000 американци на възраст от 45 до 64 години, редовно се информират за тяхното състояние и начин на живот. През това време са регистрирани 691 случая на венозна тромбоза.

Установено е, че тези, които редовно прекарват доста време пред телевизора, страдат от заболяване 1,7 пъти по-често. Повишеният риск от тромбоза остава при участниците в проучването с еднакво тегло и физическо натоварване.

"Тези резултати показват, че дори хората, които редовно се упражняват, не трябва да пренебрегват потенциалната вреда на продължителното заседяване, например при гледане на телевизия", казва съавторът на изследването Ясухико Кубота.

Венозната тромбоза представлява образуването на кръвни съсиреци във вените. Най-често този процес засяга съдовете на краката. Заболяването може да предизвика запушване на белодробната артерия, което при липса на лечение води до смърт.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама