Валентин Радев: Нулев е имиграционният натиск по границата

09:40, 23 фев 18 / Политика 25 511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отношението ни с Турция за охрана на общата граница е отлично, много добро, и то по оценка на Фронтекс. Европейски депутати, които са били на границата ни, установяват с изненада, че има нулев натиск, 84% по-нисък спрямо миналата година. У нас има около 3000-4000 имигранти. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред БНТ.

Имаме срок до ноември да усвоим 160 млн евро по интегрираната система за охрана на границата, съобщи още той.

"В Европарламента чух, че Румъния и България не трябва да бъдат разделяни по пътя към Шенген. Аз самият също съм на такова мнение", коментира Радев.

"Две-три държави имат притеснения за членството ни в Шенген. Постоянно трябва да информираме, да ги успокояваме и убеждаваме. Те се притесняват от каналджийство. Сега ни е шансът. Натискът по границата е нулев. Дни наред никой не опитва да минава незаконно. Хващаме по 1-2 през дни с колегите от Сърбия. Затова ни бяха дадени и 160 млн. евро от Европейската комисия", добави Радев.

Цялата граница с Турция е с ограда, а сега текат дебати как да бъде поддържана. Където видим просека, ние го поправяме веднага. Това обаче не е наш ангажимент, коментира министърът. По думите му тези съоръжения са грижа на областните управители.

Според него съществуващото видеонаблюдение се поддържа и работи. Закупува се и автомобилна техника. Това е действителната охрана. Който премине, бързо го хващаме, коментира още министър Радев.

Той съобщи още, че има договорка с електроразпределителните дружества за информационна кампания срещу телефонните измами. Ще бъде публикувана информация във фактурите за ток за това да не бъдат давани пари на непознати, тъй като това не е практика в Министерството на вътрешните работи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама