Отново българин с японски императорски орден

17:30, 22 фев 18 / Култура 25 632 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Художественият ръководител на фолклорент ансамбъл "Арсенал" от Казанлък Христо Стоянов е вече носител на японски императорски орден. Самият ансамбъл е много известен в Страната на изгряващото слънце, съобщава БНТ.

Христо Стоянов, хореограф, попада на японска земя още през 1996 г. с ансамбъл "Пирин", но след две години повежда танцьорите от фолклорния ансамбъл "Арсенал" на юг в Япония, в малкото градче Мунаката и Фукуяма, край Хирошима и Фукуока. Стъпва на японска зема с една българска роза.

Днес на всеки Фестивал на розата в Казанлък се тълпят японци. А нашата Кралицата на розата отива във Фукуяма на техния. Христо Стоянов сан, както го наричат японците ги учи на български народни танци. Създава школа, а неговите танцьори тук учат японски и са активни участници в традиционните вече у нас Дни на японската култура. 

"Като братя и сестри сме вече. Ние там сме като у дома си, а те тук", казва носителят на императорски орден "Изгряващо слънце - сребърни лъчи".

"Когато японците чуят за България, те веднага се сещат за киселото мляко, Котоошу и българската роза. А когато стане дума за розата им идва на ум за Казанлък, с Фестивала на розата и Христо Стоянов - посланик на добра воля на България там", сподели Н. Пр. Масато Ватанабе, посланик на Япония в България.

На тържествения ритуал при връчване на "Изгряващо слънце" нашите танцьори изпяха на японски композираната от Христо Стоянов песен "За човека и приятелството". През ноември в Казанлък се канят да честват 20-годишнината на тази необичайна връзка с хората на Япония. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама