Добрев: "Зелената" енергия няма да повиши цената на тока

13:55, 21 фев 18 25 641 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма да има драстичен скок на цената на тока след като се увеличи делът на зелената енергия в енергийния микс на България.
 
До 2030 г. делът на енергията от възобновяемите енергийни източници в енергопотреблението на всяка страна-членка трябва да достигне 35% предвижда пакетът „Чиста енергия” на Европейската комисия. За целта всяка държава трябва да изготви свой план за прилагането на мерките, свързани с този енергиен пакет. Това трябва да се случи до края на тази година.
 
Председателят на Комисията по енергетика в парламента Делян Добрев посочи пред "Дарик", че няма опасност от рязко повишение на цената на тока заради по-големия дял на зелената енергия в енергийни микс в бъдеще: “В България ВЕИ-тата са около 20%, като вече няма субсидии за зелена енергия. Тоест за да се случи това, трябва да стане на собствен риск за централите. Трябва да продават на пазарна цена, съответно да продават, ако има търсене на тази енергия, тоест няма и задължително изкупуване на енергията и от тази гледна точка няма да има никакъв ефект върху потребителите”.
 
Експертът Еленко Божков твърди обаче, че рискът от поскъпване на тока не е изключен: „Ако се повтори взривът на въвеждане на ВЕИ-та от 2011-2012 г., разбира се, съществува такава опасност. Технологиите поевтиняха вече толкова много, че не са необходими преференциални цени за изграждането на такива източници. А освен това с революцията при съхранение на енергия, с новите батерии, те стават и особено актуални, защото енергията ще може да се съхранява и да се ползва, когато е необходима”.
 
Еленко Божков смята, че възобновяемите енергийни източници не могат да заместят въглищните централи, които трябва да отговорят на новите еко изисквания на Европейския съюз. Всяка от централите може да поиска отсрочка от въвеждането на тези условия, но не е ясно дали Европейската комисия ще я одобри. Ако бъдат затворени ТЕЦ-овете, които произвеждат 40 процента от тока у нас, десетки хиляди хора ще загубят работата си. Ако това наистина се случи и не се изгради друга базова мощност, в България ще възникне дефицит на ток, въпреки повечето възобновяеми източници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама