Жертви и стотици задържани при сблъсъци в Техеран (ВИДЕО)

13:25, 20 фев 18 / Свят 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Петима полицаи са за загинали в Техеран в сблъсъци с членове на мюсюлманска религиозна секта, а около 300 протестиращи са арестувани, съобщава "Ройтерс".

Сблъсъците са между полицията и сектата "Гонабади дервиши", които следват суфистки клон на исляма и са възприемани като заплаха за шиитите. Протестиращите са се събрали пред полицейски участък в Северен Техеран, настоявайки за освобождаването на някои членове на тяхната секта.

Говорителят на полицията Саид Монтазер ал-Махди съобщава, че трима полицейски служители са убити, както и двама членове на доброволните милиции "басидж" под командването на революционната гвардия.

Той допълва, че повече от 300 протестиращи са арестувани, включително двамата шофьори на "превозните средства на смъртта". Около 30 полицейски служители и някои протестиращи са били ранени при сблъсъците.

Видеоклипове в социални мрежи показват сблъсъците между демонстранти и полици. Според уебсайт, свързан със суфистите Гонабади, някои протестиращи са застреляни от полицията, а някои ранени протестиращи са арестувани в болници.

Според Центъра за човешки права в Иран, неправителствена организация, базирана в Ню Йорк, дервиши са арестувани през последните два месеца.

Според базираното в САЩ НПО 10 членове на суфистите са ранени, а други трима са арестувани в Ковар, провинция Фарс, на 14 януари, след като полицията атакува митинг, изискващ освобождаването на други задържани суфисти.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама